Stilkselleri på plass i kjøkkenhagen!

Stilkselleri, eller stangselleri som det også heter, er en grønnsak det for meg tok lang tid å lære seg og like.  
Stilkselleri klar til utplanting
I rå utgave liker jeg den fortsatt ikke, men tilberedet og brukt i matretter som supper og gryter er den en kjempegod ingrediens. Stilkselleri er av mange regnet for å være en av de sunneste grønnsakene, og dette med god grunn. Forskere i USA har funnet ut at den inneholder stoffer som kan motvirke Alzheimers og andre hjernesykdommer. Stilkselleri inneholder mange viktige vitaminer og næringsstoffer som kroppen vår trenger, blant annet inneholder den kumarin som kan bremse utviklingen av kreft. Stilkselleri er en av de grønnsakene som man forbrenner mer kalorier av å spise en du får i deg, det er derfor mange grunner til å spise mer selleri.

Som mye annet dette året, er det første gangen jeg prøver å dyrke stilkselleri. Jeg bestilte frø fra det svenske firmaet Runåbergs fröer. De har flere sorter stilkselleri. Jeg valgte sorten Tall Utah, som er en mye brukt sort.  Ut fra beskrivelsen er dette en høyvokst sort med mørkegrønne stengler, gir stor avling og har god smak. Stilkselleri kan ikke sås på friland i Norge, og må derfor forkultiveres innomhus. Jeg sådde mine frø den 6.mars, og priklet de om i pottebrett i starten av april. De har stått under en drivbenk med lys fram til starten av mai. Da ble de flyttet ut i et minidrivhus. Stilkselleri tåler ikke frost, verken under veksten eller på ferdige planter. Stilkselleri er også utsatt for stokkløping, spesielt ved påvirkning av lave temperaturer i etableringsfasen. Den er mest utsatt for stokkløping ved temperaturer mellom 5-8 grader. Stokkløping er et fenomen som kan ramme 2-årige vekster. Ved å gå i stokk utvikler plantene blomsterstengel allerede første året. Normalt høster vi 2-årige vekster det første vekståret, da de er på sitt beste både med tanke på næringsinnhold, smak og konsistens.

Barkduk brukt til jorddekke.
Til tross for relativt lite jord og beskjedent med næring har plantene nå blitt store og fine, og klare til å settes ut i kjøkkenhagen. Det er fortsatt en kjølig værtype, og faren for frost her i Trøndelag er til stede. Jeg har derfor valgt å legge fiberduk over plantene. Dette gir en større sikkerhet mot både stokkløping og skader ved frost. Jeg har også valgt å legge «barkduk» på jorda for å slippe å luke så mye ugress. Den svarte barkduken er også med på å gjøre jorda varmere.
Les mer om stilkselleri her:
Selleri kan bli ny supermat - Norsk Landbruksrådgiving
 

Kommentarer

Populære innlegg