Høsten er byttetid!

Høsten er en fin tid for å dele opp og flytte flerårige grønnsaker og urter.

Noen frø trenger en periode med kulde for å kunne spire. Da er det greit å sette disse frøene nå på høsten, slik at de får nødvendig vinterkulden for å spire når våren kommer.  Svært mange frøformerte planter har modne frø på denne tiden av året, og høsten er derfor en fin tid for å bytte til seg nye plantesorter i form av frø, knoller og stiklinger.  


Spennende chilifrø fra David Wanegårdh
I høst har jeg byttet til meg flere ulike sorter. Det meste har jeg byttet til meg gjennom Planteklubb for grønnsaker, potet og urter. Stiklinger og løk som jeg har fått har allerede kommet i jorda, mens frø fra f.eks. tomat og chili skal vi dyrke frem inne i løpet av vinteren. I år har vi også byttet til oss plantesorter fra Sverige. Svensken David Wanegårdh er en aktiv dyrker som blant annet dyrker mange "spesielle" sorter hvitløk. Han skriver også en spennende blogg med omtale av de ulike sortene han dyrker og han deler sin erfaring med dyrking av disse. Fra David har jeg fått toppløk av flere spennende hvitløkssorter, i tillegg til flere "uvanlige" sorter chili. Interesserte kan lese hans blogg her Odla, Framsteg, Glädje! - Vända jorden
Tomatfrø fra Helene Bergquist Orskaug
som driver bloggen tomatprat

Ved å dyrke spiselige vekster kommer en i kontakt med mange trivelig mennesker. Landegrenser er heller ingen hindring. Det er derimot en liten utfordring når en skal sende planter ut av Norge. En kan ikke uten videre sende alle typer frø, knoller og stiklinger til utlandet. Skal en for eksempel sende til et EU-land må du som hovedregel ordne med et plantesunnhetssertifikat.

Plantesunnhetssertifikat(engelsk: Phytosanitary Certificate) er et internasjonalt anerkjent dokument som benyttes av land som er tilsluttet IPPC-konvensjonen ved handel med planter og andre produkter som kan føre med seg smitte av planteskadegjørere. Plantesunnhetssertifikatet inneholder opplysninger om sendingens innhold og mengde, hvem som er avsender og mottaker, type behandling plantemateriale eventuelt har gjennomgått m.m.
 
Frø fra jalapenosorten Multicolored
skal jeg sende til Sverige
I Norge er det Mattilsynet som har ansvaret for å utstede sertifikat. Systemet er etter min mening ganske tungvint, der du først må registrere den enkelte plantesorten via en digital tjeneste, og videre møte opp på et av Mattilsynets kontorer for kontroll av vekstene. Ved registrering av plantesorter i Mattilsynets digitale tjeneste må du blant annet oppgi latinske navn fra en forhåndsdefinert database. Denne databasen er mangelfull, spesielt for oss som sender "uvanlige" plantesorter.

Når en endelig har kommet seg gjennom dette byråkratiet, kan en glede seg over tilgang til massevis av vekster, samtidig som en får gleden av å stifte bekjentskap med plantedyrkere i andre land.

Les mer om ordningen med plantesunnhetssertifikatet hos Mattilsynet. 

Kommentarer

  1. Lykke til! Sjøl har jeg ikke helt ren samvittighet når det gjelder innførsel av levende planter, så jeg kan jo bøte litt på det ved å si at jeg synes det er bra med et strengt regelverk.

    SvarSlett
  2. Lykke til! Sjøl har jeg ikke helt ren samvittighet når det gjelder innførsel av levende planter, så jeg kan jo bøte litt på det ved å si at jeg synes det er bra med et strengt regelverk.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg