Frø - hardføre tomatsorter

Vi opplever stor etterspørsel etter frø av tomatsortene vi dyrker ute. Vi har forsøkt å dele frø med så mange som mulig. Etter litt frem og tilbake har vi bestemt oss for å ta litt betalt for frøene.

NB! Vi tilbyr på nåværende tidspunkt ikke frø lenger, men vil kanskje gjøre det igjen fra januar 2019. Oppdatert 26.07.2018


Fermenterte tomatfrø
Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men da vi bruker så mye tid på frøsanking, pakking og utsending av frø, må vi ha litt igjen for dette slik at dette ikke blir en stor utgift for oss. Vi har valgt å dele et begrenset utvalg  av de aller beste tomatsortene for dyrking utendørs. Sesongen 2017 har vært en perfekt sesong for utprøving av hardføre sorter, da det har vært mye nedbør og lave temperaturer over lengre perioder. Mange av de beste sortene vi dyrker er det vanskelig å få tak i og dette er noen av grunnen for at vi nå selger litt frø.

Alle våre tomatfrø er fermentert (gjæret) slik at faren for spredning av sykdommer blir minst mulig. Tomatplantene våre er åpent pollinert og det vil derfor alltid være en viss fare for at sortene kan være krysset med andre sorter. 

Hvis ikke annet er oppgitt inneholder våre frøpakker 6 frø. 

Vi tar kr 10,- per frøpakke og kr 14,- i porto per sending  Alle sendinger må forhåndsbetaltes via Vipps eller vanlig kontooverføring. 

Bestilling gjøres ved å sende e-post til: Eller PM via vår Facebookside: 
www.facebook.com/Smaorankjokkenhage

Oppgi fult navn og adresse, samt sorter som ønskes tilsendt.

Vi er mest interessert i å bytte frø, så har du spennende sorter ta kontakt så bytter vi. 

Busktomater


Ida Gold
Ida Gold
Amerikansk busktomatsort. Denne har vi dyrket i flere år. Ida Gold er en av sortene som blir tidligst moden. Den produserer også rikelig med tomat. Tomatene blir på størrelse med en golfball og starter modningen som gul og blir oransje som fullmoden. Smaken er også god. Vi har brukt den både i sauser og salater.

Utyonok
Russisk busktomatsort som gir stor avling med små oransje tomater på 30-90 gram. Navnet Utyonok betyr andungen. Sorten gir bra avling med tomater som sitter tett på klaser. Bladene blir fort stygge ved mye nedbør, men den produserer bra med tomater tiltross for dette. Sorten har relativt tykke fruktvegger men er allikevel en saftig tomat med en klassisk tomatsmak. Første modne tomat sesongen 2017 kom den 23.juli. 

Saraev Otbor 1
Saraev Otbor 1
Er en russisk busktomatsort som er avlet frem av P.Y. Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Kompakt plante med røde små til mellomstore tomater (60-200 gram). Tomatene har en rundt flattrykt form og har en meget god og balansert smak. Dette var en av de mest produktive sortene sesongen 2017, med første modne tomat den 28.juli.

Bellstar
Dette har vært en svært produktiv tomatsort som har gitt relativt tidlige tomater. Sorten har faste tykke fruktvegger og den er svært godt egnet som saustomat. Smaken er også god og tomatene har et vakkert utseende med fin form og knallrød farge som fullmoden. 

Siberia
Siberia
Denne russiske tomatsorten produserer bra med tomat og har en fin form med en liten tupp på enden. Den er på størrelse med en golfball og har faste fruktvegger. Den blir rød som fullmoden men kan ha noe grønnskjær på toppen. Dette er en av de beste utetomaten på smak og er etter vårt syn på høyde med de beste røde tomatene vi har smakt. Sorten har vært litt mindre produktiv i 2017 enn den var sesongen 2016. 


Early Annie
Er en relativt tidlig og produktiv busktomat. Gir små til mellomstore orangerøde tomater med saftig fruktkjøtt. Tomatene vokser godt under lavere temperaturer, men trenger litt sol for å begynne å modne. Sorten har en helt "vanlig" tomatsmak. Vi dyrket den sesongen 2016, men den ble ikke dyrket i 2017.  

Sibirskiy Kozyr
Sibirskiy Kozyr
En middels tidlig variant av tomatsorten Siberian fra Russland. Dette er en busktomat som kan gi store tomater opp mot 500-700 gram. De største hos oss har blitt ca 300 gram. Tomatene blir røde og har en god smak med god balanse mellom syre og sødme, noe som gir fin aroma. Sesongen 2017 ble de første tomatene modne den 3.august. 

Nevskiy
Russisk busktomatsort som gir tidlig modne tomater. Sannsynligvis samme sort som går under navnet Nevsky. Tomatene er røde og har en størrelse på 30-70 gram. Sorten har en klassisk tomatsmak med litt melen konsistens. Tomtene har en tendens til å sprekke hvis de blir hengende for lenge på planten. Første modne tomat sesongen 2017 ble høstet den 23.juli.

0-33
0-33
Er en russisk busktomatsort avlet frem av P.Y. Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Dette er en veldig hardfør tomatsort som skal tåle lave temperaturer og mye nedbør. Gir røde runde og litt flate tomater på 60-200g. Dette var en av de mest produktive tomatene sesongen 2017. Var også en av de beste tomatene på smak med mye sødme og ellers en klassisk god tomatsmak. Første tomat i 2017 ble moden den 25.juli. 

Saraev Shtambovyi
Er en  russisk busktomatsort avlet frem av P.Y.  Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Middels tidlig tomatsort. Sorten gir runde røde tomater på 30 - 120 gram. Produserte middels mengde tomater sesongen 2017, men kompenserer med god smak. 

Novinka Altai
Novinka Altai
Denne russiske sorten fra Sibir gir mange og tidlige tomater. Den har vokst godt hos oss selv under lave temperaturer. Mange av tomatene har blitt ganske så store og var sorten som gav de desidert største tomatene sesongen 2016. Sesongen 2017 ble tomatene derimot betydelig mindre, men er uansett blant de største. Selv om tomatene er relativt store er sorten en av de første til å bli moden. Dette er en kjøttfull tomatsort med mye smak. Smaken har en "perfekt" balanse mellom sødme og syre. 

Boney M
Denne tomatsorten fra Russland skulle være svært tidlig. Vi har lest at den bare skulle bruke 45 dager fra blomst til moden tomat. Hos oss var den derimot ikke spesielt tidlig sammenlignet med en del andre sorter sesongen 2017. Sorten gav derimot grei avling med røde tomater på mellom 30-80 gram. Denne tomatsorten skal også gi tomater selv om den ikke blir pollinert. Tomater som ikke blir pollinert får ikke frø, men smaken skal derimot være bedre hvis den får frø og er pollinert. Hos oss har alle tomater blitt pollinert og smaken har vært god. 

Spiridonoviskie
Spiridonoviskie
Busktomatsort som er avlet frem av en russer ved navn P.Y. Saraev som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Dette er en "dvergplante" som bare blir 40-50 cm høy. Sorten skal være motstandsdyktig mot sykdommer og tåle litt frost. Tomatene blir røde og 60-150 gram store. Dette er en av sortene som har imponert oss mest sesongen 2017. Første tomat ble moden den 13.juli og da hadde det ikke vært temperaturer over 16 garder siden den ble satt ut. Med noen få unntak hadde det heller ikke vært sol. Tiltross for at planten ikke blir så stor, produserer den mange mellomstore tomater med en god søtlig smak. 

Latah
Er en rød busktomat som ble utviklet på 70-tallet ved Universitetet i Idaho i USA. Selve planten har relativt lang avstand mellom bladene til å være en busktomat, noe som gjør at mer lys kommer til. Dette bidrar til at tomatene modner fortere. Planten setter derimot mange skudd og det vil være behov for å tynne den litt etterhvert. Tomatene har en god balanse mellom syre og sødme, noe som gir den en svært god smak.Selve planten tåler godt mye nedbør og holder seg frisk og grønn ved riktig gjødsling. Latah er ikke en av de tidligste tomatplantene. Sesongen 2017 modnet den ikke før 13.august. 

Venus
Venus
Busktomatsort av "dvergtype" som bare blir ca 20 cm høy. Detter er en ganske ny tomatsort utviklet i Tsjekkia i 2007. Planten blir veldig kompakt og gir stor avling med oransje tomater med størrelse som cherrytomat. Venus var den sorten som gav desistert tidligst tomater sesongen 2017, med første modne frukt den 3.juli. Sorten er også veldig god på smak. Plantenes blader ble veldig stygge etter mye nedbør, men dette har ikke hindret den i å produsere mengder av velsmakende små tomater. 

Saraev Bezrassadnyi
Er også en busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Er en relativt tidlig og produktiv sort. Sesongen 2017 har denne sorten vært en av de mest produktive og gav oss den første modne tomt den 21.juli. Tomatene blir røde med en rund sammentrykt form og blir 80-150 gram store. Har en "klassisk" litt syrlig tomatsmak, men også en del sødme. 


Saraev Bezrassadnyi

Vi anbefaler å kjøpe frø gjennom godkjente frøfirma. Frø som selges gjennom disse er sertifisert noe som blant annet gir deg en garanti for at sortene er frøekte.  
Kommentarer

Populære innlegg