Frø - hardføre tomatsorter

Vi opplever stor etterspørsel etter frø av tomatsortene vi dyrker ute. Vi har forsøkt å dele frø med så mange som mulig. Salg av frø er strengt regulert gjennom lov og forskrift
Vi deler nå frø, kun gjennom foreningen KVANN (krever medlemskap). 


Fermenterte tomatfrø
Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men da vi bruker så mye tid på frøsanking, pakking og utsending av frø, må vi ha litt igjen for dette slik at dette ikke blir en stor utgift for oss. 

Grunnen til at vi deler frø, er at sortene vi dyrker utendørs, ikke er å få kjøpt andre steder gjennom "godkjente" firma. Da disse sortene samtidig er betydelig bedre egnet for utendørsdyrking i vårt klima, en de som kan kjøpes på vanlig måte, ser vi behovet for at andre også kan få tak i disse sortene. 

Vi anbefaler på generelt grunnlag å kjøpe frø fra godkjente frøfirma. Frø fra disse er sertifisert noe som blant annet gir deg en garanti for at sortene er frøekte og at risikoen for spredning av sykdommer er minimal. 

Alle våre tomatfrø er fermentert (gjæret) slik at faren for spredning av sykdommer blir minst mulig. 

Tomatplantene våre er åpent pollinert og det vil derfor alltid være en viss fare for at sortene vi tilbyr kan være krysset med andre sorter. 

Hvis ikke annet er oppgitt inneholder våre frøpakker 8-10 frø. 

Vi er interessert i å bytte frø, så har du spennende sorter ta kontakt så bytter vi. 

Busktomater

Utyonok
Russisk busktomatsort som gir stor avling med små oransje tomater på 30-90 gram. Navnet Utyonok betyr andungen. Sorten gir bra avling med tomater som sitter tett på klaser. Bladene blir fort stygge ved mye nedbør, men den produserer bra med tomater tiltross for dette. Sorten har relativt tykke fruktvegger men er allikevel en saftig tomat med en klassisk tomatsmak. Første modne tomat sesongen 2017 kom den 23.juli. 

Saraev Otbor 1
Saraev Otbor 1
Er en russisk busktomatsort som er avlet frem av P.Y. Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Kompakt plante med røde små til mellomstore tomater (60-200 gram). Tomatene har en rundt flattrykt form og har en meget god og balansert smak. Dette var en av de mest produktive sortene sesongen 2017 og 2018.Saraev Otbor
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante som egner seg godt for dyrking i potter. Gir runde røde tomater som har en klassisk tomatsmak med mye syre. Navnet Otbor er russisk og betyr "valg". Vi dyrker også en sort med navn Saraev Otbor 1(se over), som sannsynligvis er en videreutvikling av sorten Saraev Otbor. Vi dyrket Otbor første gang i 2018. Vår vurdering er at Otbor har noe mindre størrelse på tomatene enn Otbor 1. Otbor har også litt mindre sødme enn Otbor 1. Otbor produserte bra med tomater hele sesongen. 

Siberia
Siberia
Denne russiske tomatsorten produserer bra med tomat og har en fin form med en liten tupp på enden. Den er på størrelse med en golfball og har faste fruktvegger. Den blir rød som fullmoden men kan ha noe grønnskjær på toppen. Dette er en av de beste utetomaten på smak og er etter vårt syn på høyde med de beste røde tomatene vi har smakt. Sorten har vært litt mindre produktiv i 2017 enn den var sesongen 2016. Ble ikke dyrket i 2018.


Early Annie
Er en relativt tidlig og produktiv busktomat. Gir små til mellomstore orangerøde tomater med saftig fruktkjøtt. Tomatene vokser godt under lavere temperaturer, men trenger litt sol for å begynne å modne. Sorten har en helt "vanlig" tomatsmak. Vi dyrket den sist sesongen 2016.

Sibirskiy Kozyr
Sibirskiy Kozyr
En middels tidlig variant av tomatsorten Siberian fra Russland. Dette er en busktomat som kan gi store tomater opp mot 500-700 gram. De største hos oss har blitt ca 300 gram. Tomatene blir røde og har en god smak med god balanse mellom syre og sødme, noe som gir fin aroma. Sesongen 2017 ble de første tomatene modne den 3.august. Ikke dyrket i 2018.

Nevskiy
Russisk busktomatsort som gir tidlig modne tomater. Sannsynligvis samme sort som går under navnet Nevsky. Tomatene er røde og har en størrelse på 30-70 gram. Sorten har en klassisk tomatsmak med litt melen konsistens. Tomtene har en tendens til å sprekke hvis de blir hengende for lenge på planten. Første modne tomat sesongen 2017 ble høstet den 23.juli. Ikke dyrket i 2018.

0-33
0-33
Er en russisk busktomatsort avlet frem av P.Y. Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Dette er en veldig hardfør tomatsort som skal tåle lave temperaturer og mye nedbør. Gir røde runde og litt flate tomater på 60-200g. Dette var en av de mest produktive tomatene sesongen 2017. Er også en av de beste tomatene vi dyrker på smak med mye sødme og ellers en klassisk god tomatsmak. Første tomat i 2017 ble moden den 25.juli. Ble dyrket med godt hell også i 2018. 

Saraev Shtambovyi
Er en  russisk busktomatsort avlet frem av P.Y.  Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Middels tidlig tomatsort. Sorten gir runde røde tomater på 30 - 120 gram. Produserte middels mengde tomater sesongen 2017, men kompenserer med god smak. 

Novinka Altai
Novinka Altai
Denne russiske sorten fra Sibir gir mange og tidlige tomater. Den har vokst godt hos oss selv under lave temperaturer. Mange av tomatene har blitt ganske så store og var sorten som gav de desidert største tomatene sesongen 2016. Sesongen 2017 ble tomatene derimot betydelig mindre, men er uansett blant de største. Selv om tomatene er relativt store er sorten en av de første til å bli moden. Dette er en kjøttfull tomatsort med mye smak. Smaken har en "perfekt" balanse mellom sødme og syre. Ikke dyrket i 2018.

Boney M
Denne tomatsorten fra Russland skulle være svært tidlig. Vi har lest at den bare skulle bruke 45 dager fra blomst til moden tomat. Hos oss var den derimot ikke spesielt tidlig sammenlignet med en del andre sorter sesongen 2017. Sorten gav derimot grei avling med røde tomater på mellom 30-80 gram. Denne tomatsorten skal også gi tomater selv om den ikke blir pollinert. Tomater som ikke blir pollinert får ikke frø, men smaken skal derimot være bedre hvis den får frø og er pollinert. Hos oss har alle tomater blitt pollinert og smaken har vært god. Ikke dyrket i 2018.

Spiridonoviskie
Spiridonoviskie
Busktomatsort som er avlet frem av en russer ved navn P.Y. Saraev som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Dette er en "dvergplante" som bare blir 40-50 cm høy. Sorten skal være motstandsdyktig mot sykdommer og tåle litt frost. Tomatene blir røde og 60-150 gram store. Dette er en av sortene som har imponert oss mest sesongen 2017. Første tomat ble moden den 13.juli og da hadde det ikke vært temperaturer over 16 garder siden den ble satt ut. Med noen få unntak hadde det heller ikke vært sol. Tiltross for at planten ikke blir så stor, produserer den mange mellomstore tomater med en god søtlig smak. Ble også dyrket i 2018, men av ukjent årsak produserte den ikke like bra dette året. 

Latah
Er en rød busktomat som ble utviklet på 70-tallet ved Universitetet i Idaho i USA. Selve planten har relativt lang avstand mellom bladene til å være en busktomat, noe som gjør at mer lys kommer til. Dette bidrar til at tomatene modner fortere. Planten setter derimot mange skudd og det vil være behov for å tynne den litt etterhvert. Tomatene har en god balanse mellom syre og sødme, noe som gir den en svært god smak.Selve planten tåler godt mye nedbør og holder seg frisk og grønn ved riktig gjødsling. Latah er ikke en av de tidligste tomatplantene. Sesongen 2017 modnet den ikke før 13.august. Ikke dyrket i 2018.

Venus
Venus
Busktomatsort av "dvergtype" som bare blir ca 20 cm høy. Detter er en ganske ny tomatsort utviklet i Tsjekkia i 2007. Planten blir veldig kompakt og gir stor avling med oransje tomater med størrelse som cherrytomat. Venus var den sorten som gav desistert tidligst tomater sesongen 2017, med første modne frukt den 3.juli. Sorten er også veldig god på smak. Plantenes blader ble veldig stygge etter mye nedbør, men dette har ikke hindret den i å produsere mengder av velsmakende små tomater. Ikke dyrket i 2018.

Saraev Bezrassadnyi
Er også en busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Er en relativt tidlig og produktiv sort. Sesongen 2017 har denne sorten vært en av de mest produktive og gav oss den første modne tomt den 21.juli. Tomatene blir røde med en rund sammentrykt form og blir 80-150 gram store. Har en "klassisk" litt syrlig tomatsmak, men også en del sødme. Dyrket med godt resultat også i 2018, men opplevde derimot litt sprekkdannelse denne sesongen.

Saraev M-22
Saraev M-22
Er også en busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev. Kompakt plante som passer veldig godt i krukke. Gir små til middels store røde tomater med oval form. Har en klassisk og god tomatsmak. Ble den første tomatsorten til å modne(7.juni) sesongen 2018. I følge beskrivelse vi har funnet av sorten, skal den vokse godt under forhold med store temperatursvingninger. Vi har ikke fått testet dette, men kan i alle fall konkludere med at sorten produserte bra med tomater både under den varme våren og sommeren, samt under den kalde og våte høsten 2018. Sannsynligvis er dette en av de mest robuste sortene vi har dyrket. Planten tålte også litt frost

Saraev Orenburzhets
Busktomatsort fra Orenburg i Russland som er avlet frem av P.Y. Saraev. Relativt kompakt plante som egner seg godt for dyrking i potter. Tomatene er røde og har en oval form med glatt skinn. Tomatene har en saftig og balansert god smak. Produserte bra med tomater sesongen 2018.

Saraev Gruntovye
Saraev Gruntovye
Busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev. Navnet Gruntovye er russisk og betyr "for dyrking på friland". Sorten har en kompakt vekst og gir middels store røde tomater. Sorten har vært  en av de mest produktive i 2018. Sorten gir kjøttfulle tomater og minner mye om bifftomat selv om tomatene ikke blir så veldig store. De saftige tomatene hadde også en søt og god smak med noe syre og var smaksmessig en av våre favoritter. Var en god tomat både til å spise rå og i sauser. Noe sprekkdannelse på tomatene sent i sesongen, som sannsynligvis skyldes ujevn vanning.

Saraev Stoikiy
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Dette er en "dvergplante" men med vanlig størrelse på tomatbladene. Gir røde medium store tomater med rund form. Tomatene er faste og har en tykk fruktvegg. Smaken er god og søt og sorten egner seg godt som saustomat.  Det russiske navnet Stoikiy betyr "resistent". Vi dyrket denne første gang i 2018 med god resultat. 

Saraev Druzhnyi
Saraev Druzhnyi
Busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev. Kompakt plante som bør tynnes litt. Gir røde og middels store tomater med en oval form. Tomatene har en klassisk saftig og god tomatsmak. Dette var definitivt den sorten som produserte mest tomat i 2018. Den produserte kompakte klaser med 4-5 tomater som modnet nærmest samtidig. En av våre favoritter i 2018 spesielt pga. produksjon, men hadde også en tomatsmak vi likte god i salater o.l. Noe sprekkdannelse på tomatene sent i sesongen, som sannsynligvis skyldes ujevn vanning. 

Saraev Svetloplodnye
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. SaraevDet russiske navnet Svetloplodnye betyr "med lyse farger". Kompakt plante som med fordel bør tynnes litt gjennom sesongen. Gir lysrøde middels store tomater med et veldig fast fruktkjøtt som kan lagres lenge etter høsting. Har en ganske fyldig og god tomatsmak. Denne sorten modnet betydelig senere en de andre vi dyrket i 2018. Fordelen med sorten er derimot at den har en imponerende lang holdbarhet etter høsting. Dette skyldes nok det tykke og faste fruktkjøttet, men også andre faktorer kan spille inn. Vi dyrket den første gang sesongen 2018. 

Saraev I-2
Saraev I-2
Er også en busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev. Relativt kompakt plante som egner seg godt for dyrking i krukke. Gir røde mellomstore tomater med oval form. Selv om tomatene ikke blir så store har de et fruktkjøtt som hos bifftomater. Har en klassisk god tomatsmak med en del syre. Dette var en av tomatsortene som produserte best utover senhøsten sesongen 2018 og gav modne tomater tiltross for kjølige vekstforhold. Planten tålte også litt frost.

Arla
Svensk busktomat. Dette er en gammel kulturarvsort fra Sverige. Er en relativt liten tomatplante som blir 50-60 cm høy. Hadde en imponerende produksjon av små røde tomater gjennom hele sesongen 2018. Tomatene en hjerteform med en liten tupp i enden. Er av andre beskrevet som å ha god smak med en del sødme. Vi synes derimot den hadde en mer "klassisk" syrlig tomatsmak. Flott dekorativ plante. 

Vi har også en del frø av hardføre ranketomater. Ta kontakt hvis du finner omtale av spennende sorter på denne bloggen som du ønsker å prøve ut. 

Kommentarer

Populære innlegg