Tomatkrise!I år skulle vi virkelig få dreisen på dyrking av tomater. Drivhus er under bygging og mange spennende frø fra mange ulike tomatsorter har blitt sådd.


Behandling med Atamon mot muggsopp

De aller fleste tomatfrøene hadde god spiring og de første spirene kom etter bare 3 dager. De små spirene vokste fort og alt så ut til å bli bra. I år hadde vi nemlig lært av tidligere år med feil temperatur, lite lys, feil næring og mer til. Før påske ble de fleste plantene pottet om til større potter. Jord hadde vi fra året før, stående i en gammel fuktig kjeller. Denne jord ble nå brukt ved ompotting. Dette skulle vise seg å bli et stort feilgrep.

Etter å ha kommet hjem fra påskeferie var plantene blitt store og kraftige. Mange av dem hadde fått en lilla farge på undersiden av bladene. De fleste sortene vi dyrker i år er nye her i kjøkkenhagen. En del tomatsorter har et naturlig lillaskjær, så vi tenkte ikke så mye over dette, da plantene så friske og fine ut ellers.

Lillafarge på undersiden av blad på
tomatplanter, kan være et tegn på sykdom

Så en morgen hadde den en av de kraftigste tomatplantene fått ett visent blad. Litt merkelig var det, men vi tenkte som så at det nok hadde fått en skade under vanning. Neste dag skjedde derimot det samme med enda et blad på den samme planten. Da ble det tatt grep og planten ble «isolert» i frykt for at den hadde en smittsom sykdom. Dag 3 fikk en ny plante samme symptom og da gikk det fort samme vei med flere planter. Frykten for at alle plantene hadde fått en sykdom ble overhengende og gleden over å skulle få tomater i nytt drivhus ble plutselig satt på vent.

Mange av tomatfrøene vi har satt i år har vi fått av Gunn M. H. Apeland. Hun har lang erfaring med dyrking av tomater, både i stor skala og som hobby. Vi tok derfor kontakt med Gunn for å prøve å finne ut av hvilken sykdom tomatplantene hadde fått. Det skulle vise seg å være lurt. Gunn var svært hjelpsom og ut fra bilder og beskrivelser mente hun at det kunne være en soppsykdom, sannsynligvis en form for skimmelsopp.

Etter råd fra Gunn ble følgende grep gjort:

Ny jord og mer næring

 • Det øverste jordlaget ble skiftet ut og erstattet med kukompost. Dette for å gi plantene mer næring for å vokse seg kraftigere, samt for å få bort soppen på overflaten av jorda.
Høyere jordtemperatur

 • Jordtemperaturen ble økt. Dette jorde vi ved å sette plantene på reptilmatter (som vi ellers bruker ved spiring av frø).
Mindre fuktighet

 • Det ble vannet mindre slik at jorda fikk tørket godt opp.
Behandling mot muggsopp

 • De siste vi gjorde var å sprøyte jorda og plantene med vann som var tilsatt Atamon. Atamon er et «gammelt» konserveringsmiddel beregnet til bruk ved sylting og safting. Atamon inneholder blant annet natriumbenzoat og benzoesyre. Disse stoffene er ikke skadelig for mennesker og de er (tydeligvis) effektive mot muggsopp.


Etter et par dager begynte plantene å våkne opp til live igjen. Nye blader har kommet og flere av plantene begynner å bli kraftige og fine igjen. Noen planter er fortsatt kraftig reduserte, men det kan se ut som om at de fleste vil komme seg.

Blad som plutselig henger og blir visne på
ellers friske planter, kan være et tegn
på at planten er utsatt for soppinfeksjon 

Det er tydelig at noen tomatsorter tåler soppangrep bedre enn andre. De fleste sorter vi dyrker i år er gamle sorter. Vi dyrker også en nyere sort, Stripes of Yore. Denne sorten ble utviklet i 2013. Stripes of Yore er den eneste tomatsorten som ikke har vist antydning til sykdom. Den har vokst seg svært kraftig, til tross for bruk av samme type jord og ellers under like vekstforhold. 

Vi har nå lært at «hygiene» er en viktig faktor ved dyrking av planter. Jorda en bruker bør oppbevares slik at den ikke utsettes for sykdom og sopp. Sopp trives godt i et fuktig og kjølig klima. Lav temperatur i jorda, kombinert med for mye vanning, vil derfor gi gode forhold for muggsopp. Hvis plantene samtidig får forlite næring, blir de mindre motstandsdyktige mot soppangrep og andre sykdommer. Riktig gjødsling, sammen med nok lys og varme er derfor forebyggende mot sykdom.

Det er flott at det finnes personer som Gunn M. H. Apeland, som så villig deler av sin kunnskap. Etter hvert som vi har begynt å bytte å dele frø og planter med andre, har vi funnet ut at det er mange trivelige og hjelpsomme grønnsaksdyrkere der ute.


Lenker:

Dyrk det selv! Gunn M. H. Apeland blogg med blant annet mange nyttig tips om grønnsaksdyrking.

 

Kommentarer

 1. Lillafargede blad, altså på undersiden er nok mest sannsynlig at det har vært litt til den kjølige siden mht temperatur, og for lange dager. Nødvendigvis ikke en soppsykdom, men gjør ikke noe å sprøyte med Atamon e.l. for å bli kvitt det. Kugjødselkompost til denne størrelsen planter er litt i sprekeste laget har jeg erfart med rothalsråte som resultat. Er det ikke det ene så er det det andre........

  SvarSlett
  Svar
  1. Temperatur har nok ikke vært årsaken til bladfargen i dette tilfellet. Plantene har stått på ei stue i 2.etg med stabilt rundt 20 grader. Men kuldeproblem kan, som du sier, også gi lillafarge på blader. Ut fra den kunnskapen vi har fått i forbindelse med denne runden med "syke" planter, så kan lilla farge på undersiden av tomatblader være symptom på; sopp på røttene, næringsmangel, feilernæring og kuldeproblemer. Lilla blad er derfor en god indikasjon på at tomatplantene ikke har det så bra, men ikke nødvendigvis at det er soppinfeksjon som er problemet. Når det gjelder bruk av kukompost og problemer med rothalsråte, så kan en bruke sand, perlite, eller såjord rundt selve rothalsen, som et tiltak for å unngå dette.

   Slett
 2. Je voudrais porter ceci à la connaissance du public sur la façon dont je suis entré en contact avec M. Pedro après avoir perdu mon emploi dans une scierie et m'être vu refuser un prêt par ma banque et d'autres institutions financières en raison de ma cote de crédit. Je ne pouvais pas payer les frais de scolarité de mes enfants. J'étais en retard sur les factures, sur le point d'être expulsé de la maison en raison de mon incapacité à payer mon loyer. C'est pendant cette période que mes enfants m'ont été enlevés par des familles d'accueil. Ensuite, j'ai entrepris de rechercher des fonds en ligne où j'ai lu que M. Pedro aidait des personnes avec un prêt en ligne dans lequel cet e-mail était indiqué (pedroloanss@gmail.com) quelque part sur Internet. Je n'étais toujours pas convaincu à cause de ce que j'ai vécu. jusqu'à ce qu'un de mes parents qui est membre du clergé me parle également du programme de prêt en cours à un taux d'intérêt très bas de 2% et de belles conditions de remboursement sans pénalité pour défaut de paiement. Je n'avais pas d'autre choix que de les contacter également, ce que j'ai fait. M. Pedro m'a répondu. Ce jour-là a été le meilleur et le plus beau jour de ma vie qui ne pourra jamais être oublié lorsque j'ai reçu une alerte de crédit pour le montant du prêt de 400 000,00 $ US que j'avais demandé. J'ai utilisé le prêt efficacement pour rembourser mes dettes et démarrer une scierie et aujourd'hui, mes enfants et moi sommes si heureux et épanouis. Vous pouvez également les contacter par e-mail : (pedroloanss@gmail.com Pourquoi est-ce que je fais cela ? Je le fais pour sauver autant de personnes qui ont besoin d'un prêt sur Internet. Merci et que Dieu vous bénisse tous, je suis Oleksander Artem de Horizon Park BC, Ukraine

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg