Beste nye utetomater sesongen 2018

Av ulike årsaker er det en stund siden vi har skrevet noe på bloggen. Tidligere år har vi postet et innlegg med vurderinger av årets beste utetomater på slutten av sesongen. Det fikk vi ikke gjort i fjor, men det er aldri for seint  å dele erfaringer. 

Alle tomatsorter vi dyrket ute i 2018 gav god avling
Sesongen 2018 var en spesiell sesong værmessig. Den startet her i Trøndelag med tidenes varmeste vår med temperaturer over 30 grader i mai. Det fine været vedvarte gjennom sommeren og nedbør var tilnærmet fraværende hele sommeren. I drivhuset ble det en utfordring og holde temperaturen nede, men for dyrking av tomater utendørs, gav dette været naturlig nok gode forhold for tomatene. Det ble derimot vanskelig å vurdere hvilke sorter som var mest hardføre. Vi hadde mange nye hardføre tomatsoter som skulle prøves ut i 2018. I løpet av august kom nedbøren og temperaturfallet, som ble en værtype som skulle prege hele høsten. 

Først som sist kan vi bare konkludere med at alle tomatsortene vi dyrket ute i 2018 var hardføre og kan anbefales for dyrking utendørs i kjølige områder. 

Vi velger å trekke frem de 4 beste sortene av de vi prøvde som nye i 2018. Felles for dem alle er at de er russiske busktomater avlet frem av Pavel Yakovlevich Saraev. Som vi har skrevet om tidligere, avlet Saraev frem en rekke tomatsorter som egner seg godt for dyrking i kjølige områder. 


Saraev 1-2
Saraev I-2

Relativt kompakt plante som egnet seg godt for dyrking i krukke. Gav røde mellomstore tomater med oval form. Selv om tomatene ikke ble så store hadde de et fruktkjøtt som hos bifftomater. Hadde en klassisk god tomatsmak med en del syre. Dette var en av tomatsortene som produserte best utover senhøsten og gav modne tomater tiltross for kjølige vekstforhold. Planten tålte også litt frost. 


Saraev M-22
Saraev M-22

Kompakt plante som passer veldig godt i krukke. Gav små til middels store røde tomater med oval form. Hadde en klassisk og god tomatsmak. Ble den første tomatsorten til å modne(7.juni). I følge beskrivelse vi har funnet av sorten, skal den vokse godt under forhold med store temperatursvingninger. Vi fikk ikke testet dette, men kan i alle fall konkludere med at sorten produserte bra med tomater både under den varme våren og sommeren, samt under den kalde og våte høsten. Sannsynligvis er dette en av de mest robuste sortene vi har dyrket. Planten tålte også litt frost. 

Saraev Druzhnyi
Saraev Druzhnyi

Kompakt plante som bør tynnes litt. Gav røde og middels store tomater med en oval form. Tomatene hadde en klassisk saftig og god tomatsmak. Dette var definitivt den sorten som produserte mest tomat i 2018. Den produserte kompakte klaser med 4-5 tomater som modnet nærmest samtidig. En av våre favoritter i 2018 spesielt pga. produksjon, men hadde også en tomatsmak vi likte god i salater o.l. Noe sprekkdannelse på tomatene sent i sesongen, som sannsynligvis skyldes ujevn vanning. 


Saraev Gruntovye
Saraev Gruntovye

Navnet Gruntovye er russisk og betyr "for dyrking på friland". Sorten har en kompakt vekst og gir middels store røde tomater. Sorten har vært  en av de mest produktive i 2018. Sorten gir kjøttfulle tomater og minner mye om bifftomat selv om tomatene ikke blir så veldig store. De saftige tomatene hadde også en søt og god smak med noe syre og var smaksmessig en av våre favoritter. Var en god tomat både til å spise rå og i sauser. Noe sprekkdannelse på tomatene sent i sesongen, som sannsynligvis skyldes ujevn vanning.


Les mer på bloggen:

Årets tomatsorter 2018

Årets beste utetomater 2017

Årets tomatsorter 2017

Årets beste utetomater 2016

Årets tomatsorter 2016

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg