Rocotopepper - spennende chiliplante tilpasset vekst i "kjølige" områder

I fjor dyrket vi chili for første gang.  De ble sådd alt for seint, men det ble da en del chili sent på høsten allikevel.  Alle våre chiliplanter har stått inne på stua hele tiden. De hadde kunstig lys så lenge de hadde plass i den lille «drivbenken» vår. Til våren håper vi endelig å få realisert drivhusdrømmen, og får mulighet til å dyrke mange sorter chili, tomat og agurk uten å måtte fylle opp hele huset.

Rocotopepper helt til venstre og habanero helt til høyre.
Foto fra Flickr - Riccardo CC-BY-SA
Sist høst fikk vi byttet til oss en del frø av en litt spesiell type chili, nemlig Rocotopepper (Capsicum pubescens).


Det skal være Inkafolket som startet kultivering av rocotopepper, og den har vært dyrket i Peru, Ecuador og Bolivia i mange tusen år(Locoto er den bolivianske formen). I motsetning til de andre typene av chili, så finnes det ikke lenger nære slektninger av denne i vill tilstand. Vi kan derfor si at Rocotopepper er en overlevning fra fortiden. Sammenlignet med andre chili, så er sorter av Rocotopepper de minst dyrkede og minst utbredte chilien som finnes.


Rocotopepper har flotte lilla blomster.
Foto; Alexander Utbult
Rocotopepper er ganske forskjellig fra andre kjente sorter av chili. Den har svarte frø, hårete blader, tykke vegger (som hos paprika) og har et særegent innhold av stoffet capsaicin, noe som gir den en kombinasjon av smak og «hete» som er forskjellig fra alle andre chili (capsaicin er stoffet som blant annet gjør chilien sterk). Rocotopepper er så forskjellig fra andre chili at det ikke er mulig å krysspollinere den med chili som ikke tilhører Rocotoslekten.

Et annet spesielt trekk ved rocotopepper er at den er tilpasset vekst i betydelig lavere temperaturer enn de fleste andre chilityper. I så måte burde den være godt tilpasset dyrking her i nord. Problemet med rocotopepper er at den trenger betydelig lenger vekstsesong enn mange av de vanligste chilisortene. Planten kan derimot bli opp mot 15 år gammel, og kan overleve så lenge den står frostfritt.

Vi ser fram til å prøve å dyrke rocotopepper, og vi sådde de første frøene i romjula.


Les mer om rocotopepper på denne siden (Engelsk);
World of Chillies

Les mer om dyrking av chili:

Moseplassen.no (for nybegynnere)

Articchili.no (for viderekommende)



 

Kommentarer

  1. For en fantastisk farge på denne Chiliblomsten. Denne kunne jeg tenkt meg, hvor kjøpte du frø til denne?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Beklager sent svar på denne, men har oversett kommentaren. Frø kan du få av oss hvis du er interessert.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg