Bjørnerot - en av hagens beste krydderplanter
I fjor vår kjøpte vi en liten bjørnerotplante. Dette var
ikke noe bevist kjøp, da den ble «slengt» med på ei bestilling av en annen
staude. Da vi fikk den syntes vi den lignet på en plante vi hadde fra før. Det
skulle vise seg at vi hadde hatt bjørnerot i hagen i mange år uten at vi viste
hvilken plante det var. Nå har den blitt en av våre favorittkrydderplanter i hagen.
Opphavet til bjørnerota vi hadde fra før er usikker, men er
sannsynligvis kjøpt hos den lokale planteskolen. Den vi bestilte derimot kjøpte
vi fra Torgunrud Gård i Akershus og den har et kjent opphav. Torgunrud Gård tar nemlig vare på en del
gamle PLANTEARVEN® stauder og formerer disse opp for salg. Bjørnerota fra Torgunrud
kommer egentlig fra en gammel hage i Grønlandsvegen i Tromsø. Dit har den
sannsynligvis kommet fra Bjørkås gartneri, hvor de solgte denne planten tidlig på
1900-tallet. Bjørnerot er kjent som en gammel klosterplante og skal være dyrket
i Norge helt tilbake til middelalderen. Den har vært brukt både som prydplante og som nyttevekst.
Selve planten kan minne litt om dillplanten, men der stopper
også sammenligningen. Bjørnerot er en staude som danner kraftige tuer og kan
bli opp til 40 cm høye. Dette er en hardfør plante som kan vokse under mange
ulike vekstforhold.
Bjørnerot |
Rømmedressing med Bjørnerot, hvitløksgress,
salt og pepper.
|
Både blader, stegler og rot er spiselig.
Vi bruker kun bladverket i matlaging. Bjørnerot både lukter og smaker som karri. Den egner seg derfor til mange ulike matretter. Vi bruker den i dressinger, sauser, supper og marinader. Vi synes den passer spesielt godt til fisk og lyst kjøtt.
Vi bruker kun bladverket i matlaging. Bjørnerot både lukter og smaker som karri. Den egner seg derfor til mange ulike matretter. Vi bruker den i dressinger, sauser, supper og marinader. Vi synes den passer spesielt godt til fisk og lyst kjøtt.
Les mer:
Hei, er ikke frøene spiselig?
SvarSlett