Bjørnerot - en av hagens beste krydderplanter

I fjor vår kjøpte vi en liten bjørnerotplante. Dette var ikke noe bevist kjøp, da den ble «slengt» med på ei bestilling av en annen staude. Da vi fikk den syntes vi den lignet på en plante vi hadde fra før. Det skulle vise seg at vi hadde hatt bjørnerot i hagen i mange år uten at vi viste hvilken plante det var. Nå har den blitt en av våre favorittkrydderplanter i hagen.


Bjørnerot
Opphavet til bjørnerota vi hadde fra før er usikker, men er sannsynligvis kjøpt hos den lokale planteskolen. Den vi bestilte derimot kjøpte vi fra Torgunrud Gård i Akershus og den har et kjent opphav.  Torgunrud Gård tar nemlig vare på en del gamle PLANTEARVEN® stauder og formerer disse opp for salg. Bjørnerota fra Torgunrud kommer egentlig fra en gammel hage i Grønlandsvegen i Tromsø. Dit har den sannsynligvis kommet fra Bjørkås gartneri, hvor de solgte denne planten tidlig på 1900-tallet. Bjørnerot er kjent som en gammel klosterplante og skal være dyrket i Norge helt tilbake til middelalderen. Den har vært brukt både som prydplante og som nyttevekst.
Selve planten kan minne litt om dillplanten, men der stopper også sammenligningen. Bjørnerot er en staude som danner kraftige tuer og kan bli opp til 40 cm høye. Dette er en hardfør plante som kan vokse under mange ulike vekstforhold.

Rømmedressing med Bjørnerot, hvitløksgress,
salt og pepper.
Både blader, stegler og rot er spiselig. 
Vi bruker kun bladverket i matlaging. Bjørnerot både lukter og smaker som karri. Den egner seg derfor til mange ulike matretter. Vi bruker den i dressinger, sauser, supper og marinader. Vi synes den passer spesielt godt til fisk og lyst kjøtt.

Les mer:


Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg