Chilisalt - En flott julegave som virkelig varmer!

Det nærmer seg jul å da kommer spørsmålet; hva skal vi gi i julegave? Hjemmelagde gaver er alltid hyggelig å få, så hvorfor ikke gi noe spennende som virkelig varmer? Hva med å gi hjemmelaget chilisalt?

Chilisalt er en fint gave til den som har alt!
Chilisalt har en rekke ulike bruksområder og passer både til kjøtt, fisk og grønnsaksretter. Til sauser og supper er det perfekt å bruke for å gi en ekstra liten piff. Å tilsette chili ved bruk av chilisalt er også en fint måte å regulere heten på matrettene. Styrken eller heten på saltet bestemmer du selv ut fra mengde og type chili du bruker. Chilisalt er en fin måte å konservere chili på, da det har en lang holdbarhet så lenge det oppbevares mørkt og tørt. Vi synes chilisaltet også fremhever chilismaken på en god måte og vi synes det er artig å prøve oss frem ved å blande ulike chilisorter. 

Det er vanskelig å anbefale en perfekt oppskrift på chilisalt, da det er så stor forskjell på heten i de ulike chilisortene. Her må en derfor bare prøve seg frem og tilpasse etter egen smak og ønsker. Hvilken konsistens saltet skal få er avheng av hvilken type salt en bruker. Det vanligste er å bruke havsalt, men en kan også bruke vanlig borsalt, kvernsalt eller Maldon. Sist vi lagde chilisalt brukte vi Maldon og kvernsalt i blandingsforholdet 50/50. Dette gav et godt chilisalt med en blandet struktur mellom fint og litt grovere salt.

Rocoto er perfekt i chilisalt!
For å få fin farge på saltet blander mange inn litt paprikapulver i oppskriften. Bruker du nok chili så vil ikke fargen være noe problem. Vi har bruk en del rocotochili i chilisaltet. Denne har tykke fruktvegger med mye veske som setter en ekstra fin farge på saltet. Rocoto er svært vanskelig å få tak i vis du ikke dyrker den selv, men et alternativ er å bruke litt fersk paprika.  


Oppskrift

8 stykk chili (reguleres etter chilitype)
5 dl salt
2 ss paprikapulver (kan droppes)

Fremgangsmåte

Del chilifruktene på langs og ta ut frøene. Legg chiliene i en foodprosessor (eller lignende)og bruk kutteredskapet. Kjør til chilien er godt kuttet opp.

Tilsett saltet og kjør videre til chilien er godt blandet inn i saltet.

Legg et et bakepapir på et stekebrett og fordel saltblandingen godt utover papiret.


Fordel saltblanding på et stekebrett.
Sett stekeovnen på 50 grader og sett brettet med chilisaltet mitt i ovnen. Bruk gjerne varmluftsfunksjon på ovnen. Sett en liten gløtt på ovensdøra. Mangler du mulighet for dette på ovnen kan du lage en åpning i døra med ei tresleiv eller lignende. La chilisaltet stå i ovnen til det er helt tørt. Tørketiden er avhengig av hvor mye veske det er i saltet. Det kan ta over et døgn å tørke saltet.
Når saltet er helt tørt legges det på nytt i foodprosessoren og kjøres til det får riktig "saltkonsistens". 

Til slutt legges saltet på glass med tette lokk og oppbevares tørt og mørkt.

Les mer på bloggen:

Chilisaus med bakt chili og paprika!

Rocotopepper - spennende chiliplante tilpasset vekst i "kjølige" områder
     



    

Kommentarer

Populære innlegg