Konservering av purre - har du prøvd purreaske?

Purre er en toårig løkplante, som opprinnelig kommer fra Middelhavsområdet. Det er kjent at purre er dyrket helt tilbake til oldtiden.
Purreløk fra egen hage.
Alle bør ha et forhold til purre, da den har vært en viktig del av det norske kostholdet i generasjoner. Hele purreplanten kan spises, men mange tror dessverre at bare den lyse delen av purren kan brukes i matlaging. Det er synd, for smaken i den grønne delen er kraftigere og etter vår mening bedre å bruke i retter der den skal varmebehandles. Den grønne delen er også mest rik på næringsstoffer og vitaminer, som jern, karoten og C-vitamin.  

Purreløk bør være et fast innslag i en kjøkkenhage. Den er lett å dyrke så lenge den får nok næring. En kan dyrke den frem fra frø, men da må den forkultiveres inne først. En får også kjøpt småplanter av purre hos de fleste hagesentre, som kan settes rett ut. Purre vokser relativt seint i starten, men veksten tar seg kraftig opp når det nærmer seg høst. Purre tåler også til en viss grad kuldegrader. Den kan derfor stå i jorda lenge utover høsten. 
Purreløk klar for varmebehandling i ovn.

Det er nok mange måter en kan konservere purreløk på. Purre kan  fryses ned uten videre behandling.  Det er da viktig at den vaskes godt. Det sitter ofte en del skitt og rusk mellom bladene i den grønne delen, så det kan være lurt å snitte opp purren slik at du får vasket ut dette skikkelig før den fryses.

Vi anbefaler å kutte purren opp i gryteklare biter før den fryses ned. Det kan også være lurt å tørke bort overflatevann slik at den ikke fester seg sammen i en klump etter at den er fryst.
Vi har for det meste brukt å fryse ned purreløken uten videre behandling enn vasking og kutting.
Ferdig tørket purre, klar for knusing.

Purre kan også, som de fleste andre løkplanter, syltes ned i eddiklake, men det har vi foreløpig ikke prøvd. I år har vi derimot prøvd oss på en ny måte å konservere purre, nemlig lage purreaske. Purreaske er enkelt å lage og omvandler purreløken til en ny aromatisk smak som egentlig ikke minner så veldig om den opprinnelige purresmaken. Purreaske passer godt til hvit fisk, men vi har med godt resultat brukt den til alt fra kjøttsuppe til ulike typer marinader og dressinger.  


Ferdig purreaske.
Framgangsmåten for å lage purreaske er enkel. Purreløkene snittes på langs og vaskes. Den fordeles så utover et stekebrett (blad for blad) og settes i en ovn som er forvarmet til 100 grader. Etter at stekebrettet med purre er satt inn i ovnen, settes varmluftsfunksjonen på (det er ikke nødvendig å bruke denne funksjonen). Sett så en liten åpning på stekeovnsdøra. Har du en ovn som ikke kan settes på "gløtt", kan du sette noe mellom døra og ovnen som ikke er brennbart, slik at det blir en liten åpning. Purreløken skal så stå i oven til den får et brent utseende i kantene. Purren tas så ut og knuses i en morter. For å få et ekstra fint pulver kan du videre skrape den gjennom ei sil ved bruk av ei spiseskje.   

Purreaske vil uten tvil bli et fast innslag i vårt kjøkken.




Kommentarer

Populære innlegg