Årets chili- og paprikasorter 2016 (oppdatert 30.06)

Da har de fleste chili- og paprikasortene vi har sådd i år tittet frem. Det ble egentlig alt for mange sorter, men det er vanskelig å begrense seg når det finnes så mange spennende sorter en kan dyrke. 
 
Lemondrop fra sesongen 2015
Chili finnes i et utall former, smaker, farger og ikke minst styrke. Er du følsom for chiliens hete, finnes det en rekke spennende sorter uten nevneverdig styrke i det hele tatt. Videre finnes det chili som er nærmest umenneskelig sterk. Chiliens styrke eller hete skyldes stoffet Capsaicin. Capsaicin stimulerer nerver i huden og tungen som normalt reagerer på varme og smerte og hjernen lures til å tro at du "brenner" deg. Det er altså innholdet av Capsaicin som avgjør hvor sterk en chilisort er. Chiliens styrke måles ofte i en måleenhet som heter SHU (scoville heat unit).

Har du først begynt å dyrke chili er det vanskelig å stoppe, i år har vi dyrket frem følgende sorter: 

Chili:

Rocoto Grande
Hårete rocoto Grande
Som andre rocoto skiller denne sorten seg vesentlig ut fra andre chiliplanter, med hårete stengler og blad, kjøttfulle frukter som hos paprika, og med svarte frø. Rocoto kommer opprinnelig fra Andesregionen. Grande er en av de mest kjente rocotosortene. Den får røde epleformede frukter med noe mild styrke til å være rocoto.

Rocoto De Seda
Som andre rocoto skiller denne sorten seg vesentlig ut fra andre chiliplanter, med hårete stengler og blad, kjøttfulle frukter som hos paprika, og med svarte frø. De Seda får gulorange runde frukter og har en relativt sterk hete.

NY! Rocoto "Green"
Rocotosort jeg har fått fra en bekjent. Frøene er hentet fra byen Cochabamba i Bolivia. Lite informasjon å finne om denne sorten, men planten er ganske ulik både De Seda og Grande. Høyvokst plante med store og veldig hårete blader. Fruktene skal bli grønne som modne.

Aji Panca
Er en gammel sort som kommer fra Peru, hvor den er en av de mest brukte chilisortene. Fruktene blir avlange og skal ha en naturlig røyksmak. Fruktenes farge blir burgunderrød når de blir modne, og har lite hete. Selve planten kan bli ganske høy.
 
Lemondrop
Denne sorten kan bli svært buskete med store avlinger. Sorten gir avlange litt ruglete gule frukter. Den har en antydning til citrus smak og er middels strek.  

Chilhuacle Negro
Tvillingspire av Chilhuacle Negro
Er en veldig gammel og sjelden chilisort fra Aztecerne i Mexico. Chilhuacle betyr "gamle chili" på det lokale språket i Aztecerne. Den skal ha en spesiell smak med sterke toner av kakao, tobakk og tørket frukt. Fruktene blir mørkebrune ved modning, og har middels styrke. Chilhuacle Negro er i ferd med å forsvinne, da den er lite egnet til konvensjonell dyrking.

Joloro
Er en jalapeñosort som er framavlet ved kryssing mellom ulike jalapeñosorter. Sorten skal gi mye og store frukter. Fruktene starter som kremfarget til gul, oransje og til slutt rød. Frukten skal smake best i stadiet mellom gul og oransje (kremgul). Relativt sterk jalapeño.

Arctic Chili Giant Jalapeño
Stor jalapeñosort avlet frem fra den norske chiliprodusenten Arctic Chili. Sorten er avlet frem fra tre ulike Jalapeñosorter. Fruktene blir store og kan bli på størrelse med ei håndflate. Skal være relativt sterk til å være jalapeño.  

Red Habanero – Arctic Strain
Habanerosort avlet frem fra den norske chiliprodusenten Arctic Chili. Denne sorten skal være dyrket frem fra ulike habanerofrukter  der de største, mest smakfulle og sterke fruktene er valgt ut. Sorten skal gi rik avling og styrken skal være sterkere enn de en vanligvis får kjøpt i butikken.  

Trinidad Perfume
Denne chilisorten ligner på Habanero chili, men har nesten ikke styrke. Den skal ha en frisk og god aroma med noe røyksmak. Denne sorten gir normalt en rik avling. Fruktene blir gule ved modning.

Ny! Habaloika Red
Er en krysning mellom chilisortene Bhut Jolokia og Habanero. Skal være en produktiv sort med relativt store frukt som får en kraftig rødfarge. Sorten skal ha en fruktig citruslignende smak. Habaloika Red er en over snitt sterk chili.

Ny! Hot Banana
Er en chilisort som gir relativt store frukter som får en form som ligner en banan. Fruktene modner fra lys gul til oransje og til slutt rød. Fruktene kan spises i alle disse stadiene. Dette er en relativt mild chilisort med mye sødme. Hot Banana egner seg både til å spises rå i salater, syltes og varmebehandles.  

Ny! Rød Hinkelhatz 
Hinkelhatz er en chilisort med en spesiell historie. Den ble opprinnelig dyrket av Nederlendere som hadde bosatt seg i Pennsylvania i USA. Hinkelhatz betyr hønsehjerte, et navn som godt beskriver chiliens utseende. Chilien nemlig en form og størrelse som ligner et hønsehjerte. Hinkelhatz er en relativt strek chili som gir mange frukt per plante. Den skal tåle godt vekst i et kjørlig klima og være motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer.   

Paprika:

Ferenc Tender
Skal være en veldig tidlig og holdbar paprika som stammer fra Ungarn. Skal gi stor avling med kjøttfulle og søte frukter som kan bli ganske store. Blir røde som moden, men kan høstes både som lysgul og orange. Planten blir ca 40 cm høy.

Zlata
Tidlig paprikasort godt egnet for nordisk klima. Får ca 8 cm lange frukter med lite kjernehus. Fruktene blir røde ved modning. Selve planten har lav vekst.

NB! Listen kan bli utvidet!

Les mer om rocoto i et tidligere blogginnlegg

Kommentarer

Populære innlegg