Årets tomatsorter i kjøkkenhagen 2016 (oppdatert 30.06)

Da er tomatsesongen i gang. I år ble det sådd 16 ulike sorter. Mange av sortene kommer fra nordlige deler av Russland, og er ganske sjeldne. Vi håper at dette er sorter som egner seg godt for trøndelagsklima. Mange av sortene er busktomater og vi satser på at flere av disse kan dyrkes utenfor drivhuset.
Ida Gold busktomat fra sesongen 2015

Disse sortene skal vi dyrke i år:

Ida Gold
Denne busktomatsorten er utviklet i USA av University of Idaho, og skal være tilpasset dyrking under nordlige breddegrader. Ida Gold gir tomater med størrelse av en golfball, er oransje og er god på smak. Det sies at den også skal være motstandsdyktig mot sykdommer og gi avlinger under dårlige vekstforhold.

Dancing with Smurfs
Denne tomatsorten har nok fått navnet sitter på grunn av dens lillablå farg. Ikke bare har selve tomaten en lillablå farge, men stilken og bladene får også et lillablåskjer. Tomaten skal ha en søt smak som ligner på cherrytomat. Sorten produserer mange små tomater.

Viagra
En russisk tomat med et veldig spesielt navn. Tomaten har en dyp «sjokoladefarge» med undertoner av mørk lilla farge. Sorten skal ha et høyt innhold av både sødme og syre noe som gir en kompleks søt og strek smak. Gir tomater på ca 100 gram.

Bellstar
Dette er en tidlig busktomatsort som produserer «knallrøde» tomater som vokser på klaser. Denne tomaten skal ha en mild smak med litt sødme og syre og skal være en god saustomat. 

Norderås busk
Dette er noe så sjeldent som en helnorsk tomatsort. Den ble avlet frem ved Norges Landbrukshøgskole i 1950-årene. Dette er en tidlig busktomatsort som gir tomater med rødorange farge. Sorten har tykke fruktvegger som blir bløte når den blir fullmoden. Skal være en god og velsmakende tomatsort, som er tilpasset norske forhold og kan derfor dyrkes på friland.
Tomatsorten Stripes of Yore.
Foto: Helene Bergquist Orskaug
tomatprat.blogspot.no

Stripes of Yore

Dette er en ganske ny sort fra USA som ble dyrket frem i 2013. Denne sorten gir gule tomater med «striper» av blålilla farge. Denne tomaten skal ha en mild god smak med en fin balanse mellom sødme og syre.  Sorten gir små til mellomstore tomater.

Novinka Altai
Russisk busktomat fra Altai i Sibir. Tomatene vokser i klaser med 5-6 tomater. Skal være en kjøttfull tomat med tykke fruktvegger. Tomatene har en dyp rød farge og har en fyldig god smak.

Latah
Er en tidlig rød busktomat som ble utviklet på 70-tallet ved Universitetet i Idaho i USA. Sorten skal tåle korte og kjølige sommre. Selve planten har relativt lang avstand mellom bladene til å være en busktomat, noe som gjør at mer lys kommer til. Dette bidrar til at tomatene modner fortere. Tomatene har en god balanse mellom syre og sødme, noe som skal gi den en svært god smak.

Siberia
Busktomatsort fra Sibir i Russland. Skal være en av sortene som blir tidligst moden. Lavvokst plante som gir lyserøde eggformede tomater.

Sibirskiy Kozyr
En middels tidlig variant av tomatsorten Siberian fra Russland. Dette er en busktomat som gir store røde tomater, som kan bli mellom 500-700 gram. Tomatene har både sødme og er syrlig noe som gir fin aroma. Sorten skal være godt egnet for nordisk klima.

Early Annie
Tidlig og produktiv busktomat. Gir små til mellomstore orangerøde tomater med saftig fruktkjøtt. Skal være en av de mest velsmakende tidligsortene.

Ljana Rozovaj
Russisk rød busktomat: Tomatene blir runde med glatt overflate, og skal ha god smak. Sorten skal gi stor avling og skal være motstandsdyktig mot sykdommer.

Ananas (ingen av frøene spirte)
Bifftomat med store velsmakende frukter. Gir gule oransjestripete tomater med tykt kjøttfullt fruktkjøtt. Tomatene kan bli mellom 400-500 gram.

Ansofs gule fra sesongen 2015
Ansofs gule (Tante Cis)
Tomatsort med en spennende historie, som har vært dyrket i Norge i over 100 år. Gir gule middels store og runde tomater med god smak. Tomatene vokser i ranker med 6-10 frukter. Plantene har en kraftig og kompakt vekst. Relativt sein sort.

Azoychka
Russisk tomatsort.  Gir gule mellomstore til store tomater med noe rillete overflate. Vokser i klase med 5-6 tomater. Tomatene har et fast og saftig fruktkjøtt og har en smak med mindre syre en «vanlige» røde tomater.

Paul Robeson
Russisk bifftomatsort oppkalt etter den afroamerikanske sangeren og skuespilleren Paul Robeson. Gir mellomstore til store brunrøde tomater. Denne sorten skal ha svært god smak og har vunnet flere priser for den gode smaken.

Ny! Sweet Baby
Kirsebærtomat som produserer mange små røde tomater i store klaser. Skal ha en svært søt og god smak. Planten kan bli over 2 meter høy.

Ny! Black Cherry
Gamle produktiv kirsebærtomatsort som gir mange små brunrøde tomater med søt og aromatisk smak. Tomatsorten kommer opprinnelig fra USA.

Ny! Old Norway
Gammel tomatsort fra USA som kan ha sitt opphav fra Norge. Sortens kjente historie er at Grama Minnie Ethyl Hooker fikk frø av sin far i 1899 og hun dyrket siden tomater av sorten i sin hage i byen Paris i Michigan. Hun ga frø til Seed Savers i USA i 1972, og der er sorten siden blitt tatt vare på. Sorten gir kjøttfulle tomater med relativt få frø. Gir relativt store tomater med et noe "primitivt" utseende med ujevn form og ujevn rødfarge.


Les mer:

Tomatprat - En meget god side, med så-guide, tips om dyrking og stell av tomater, samt beskrivelse av mange gode sorter. Her selges også en del spennende frø.

Tomatsorter fra Norge (NIBIO) - Artikkel om de gamle norske tomatsortene Norderås Busk, Tante Cis (Ansofs gule) og Old Norway.

Dyrking av tomater uten drivhus - Blogginnlegg med noen erfaringer fra Småøran kjøkkenhage sesongen 2015.
    


Kommentarer

Populære innlegg