Prøve og feile i kjøkkenhagen!

Det er alltid artig å vise frem de flotteste grønnsakene en har dyrket. Det er helt naturlig da en legger ned mye tid i dyrkningsarbeidet og gleden blir derfor ekstra stor når en får til noe som blir bedre enn forventet. 
Persillerot som ikke ble helt perfekt


Men livet i kjøkkenhagen er ikke bare rosenrødt. En vil nesten alltid mislykkes med noe. Ofte er det egne feil som er årsaken, som for eksempel feil gjødsling og vanning. Like ofte er det andre grunner til at en ikke lykkes. En dårlig vinter, en våt og kald vår, en uvanlig dårlig sommer eller sykdom og skadedyr kan skape store problemer. 

For den som har dyrket sine egne grønnsaker noen år, er dette kjente problemer. En vet at en ikke lykkes med alt hvert år. Det er derfor ekstra artig når en først lykkes. 

Det har aldri vært lettere å søke kunnskap om grønnsaksdyrking enn nå. Internett og sosiale medier gjør at kunnskap og erfaringsutveksling er lett tilgjengelig for alle. Men dette gir også en del utfordringer for den som ønsker å starte dyrking av grønnsaker og ikke har erfaring fra før. Alle de flotte bildene av perfekte grønnsaker, frukter m.m., skaper et inntrykk av at dette er det "normale" og kan kanskje "skremme" mange til å gi opp hele dyrkningsprosjektet.


Salat ødelagt av haglvær
For oss som ønsker å dele gleden med å dyrke sin egen mat og dele erfaringer med dyrking, er det derfor også viktig å vise at ting går galt. En del av gleden ved å dyrke selv, er også at en lærer noe nytt hele tiden. Det er også spennende å prøve ut nye ting. En må bare akseptere først som sist at en ikke lykkes med alt en prøver. Videre må en også bare finne seg i at det er ulikt fra år til år hva en lykkes med.  

Viktige ting en bør tenke på når en søker råd er hvilket utgangspunkt en selv har. Bor du langt nord i landet kan en normalt ikke dyrke det samme som lenger sør. Har du kjøkkenhage høyt over havet har du andre forutsetninger enn de som bor nede ved sjøen. Klimatiske forhold vil alltid påvirke hva du kan lykkes med. I tillegg har andre forhold som jordsmonn, dagslys og valg av grønnsakssorter betydning for resultatet.

Vi har i år, som nesten alle år, mislyktes med noe. Utover sesongen vil nok lista bli enda lengre. I fjor høst satte vi over 160 fedd hvitløk, etter å ha hatt kjempeflott avling samme år. I vår kom det bare opp 4 hvitløksplanter. Over halvparten av jordbærplantene våre hadde ikke overlevd vinteren. Årets kålplanter samt en del andre vekster som ruccola er gjennomhullet av kålmøll. Dette er bare noen eksempler på hva som har gått galt i år.

Gulrot som har gått i stokk!

Vårt råd er derfor å prøve seg frem. Finn sorter som er tilpasset dine vekstforhold og gi ikke opp hvis du ikke lykkes første gangen du dyrker noe. Begynn med det enkle. Søk gjerne råd og informasjon på internett, men bli ikke frustrert av å se bilder av andres perfekte og rekordtidlige grønnsaker. 

Det er like viktig å dele erfaringer om det som gikk galt som det som ble "perfekt". Her kan vi alle bli flinkere.     

          

Kommentarer

Populære innlegg