Bremer Margsukkerert - den beste "sukkererten" vi noen gang har dyrket!

Erter finnes i et utall varianter og sorter. Ertesorter som det er vanlig å dyrke deles som hovedregel i to arter; Hageerter og Åkererter. Navnet hageert er ganske selvbeskrivende for erter vi vanligvis dyrker i hagene våre.

Ertebelger av sorten Bremer margsukkerert
Hageerter deles videre inn i variantene pillerter, margerter og sukkererter, men det finnes en rekke krysninger mellom disse variantene.  

Bremer margsukkeret er en slik krysning. Den er krysset frem ved bruk av margertsorten Witham Wonder og sukkererten Engelsk sabel. Bremer margsukkerert ble avlet frem på 1920-tallet i Norge av forsøksleder Bremer. Den ble lansert som en nyhet i AS Norsk Frøs frøkatalog i 1930.

Bremer margsukkeret har dessverre, som mange andre Norske plantesorter, holdt på å forsvinne. Heldigvis er den tatt vare på for ettertiden av den felles nordiske genbanken NordGen.

Erter av Bremer blir rynkete ved
tørking noe som er typisk for margerter 
Det er bra, for dette er den desidert beste ertesorten vi noen gang har dyrket. Det er en relativt lavtvoksende sort (ca 60 cm) som produserer mange ertebelger. Den er kjempegod på smak og har sprøe, søte og saftige belger. Det mest imponerende med denne sorten er at belgene holder seg saftige og gode lenge etter at ertene har vokst seg store. Vi har faktisk ikke vært borti en eneste belg som har vært seig og hard, noen vi ofte har opplevd med sukkererter som i dag omsettes gjennom frøfirma. 

Bremer margsukkeret kan du dessverre ikke få tak i fra frøfirma. Vi har fått den gjennom Planteklubben for grønnsaker, poteter og urter og det er andre året vi dyrker den.

Ved å tørke en del erter som vi lar vokse seg modne inne i belgen, får vi nye "setteerter" til neste år. Ved produksjon av egne setteerter bør en derimot ikke plante ulike ertesorter for nær hverandre, da det er fare for at sortene kan krysse seg.  


Bremer mangler seig innerhinne i belgene 
noe som er typisk for sukkererter.  

NB! Bremer kan være samme ertesort som Låg Margsukkerert. Låg Margsukkerert er også en sort utviklet på 1920-tallet.  

Les mer:

Bevarte ertesorter - god mat og spennende historie - NIBIO

Grønne erter (Hageert)- AgropubKommentarer

Populære innlegg