Potetepler

Det er ikke ofte vi har opplevd å få potetepler på våre potetplanter, men i år har vi fått rikelig på våre planter av sorten Blå Kongo.


Potetepler av Blå Kongo
Blå Kongo er nok den mest spesielle potetsorten vi har. Både skallet og potetkjøttet er blålilla i fargen. Selve potetplanten har også et lilla skjær og de får flotte lilla blomster. Blå Kongo er faktisk en gammel potetsort som har blitt dyrket i Norge i mange år. Som mange av de andre gamle potetsortene vi har dyrket i dette landet, har Blå Kongo holdt på å forsvinne etter at nye potetsorter har overtatt markedet. 

Potetepler er potetens egen frukt. Den oppstår ved at det blir gjennomført en vellykket pollinering. Blå Kongo har i år hatt "unormalt" mye blomster hos oss og den blomstret tidlig i forhold til de andre potetsortene våre.  

Når en får frem potetepler er det ikke vanskelig å se at poteten er i slekt med tomaten, men potetepler inneholder giftstoffer som bl.a. solanin og de er derfor svært giftige. Hvert eple kan ha flere 100 frø i seg. Når vi setter settepoteter så er dette rene kloner av potetplantene de kommer fra. Potetfrø derimot vil ha en stor variasjon i genmaterialet selv om den er krysset med en annen potetplante av samme sort. Det oppstår da "søsken" og ikke kloner. Det er gjennom dyrking av potetfrø at nye potetsorter oppstår.


Blå Kongo i bloms

Når vi i år er så heldige å få potetepler og disse har etablert seg tidlig i vekstsesongen, må vi selvfølgelig prøve å få noen av disse frøene til å spire. Potetepler trenger lang tid på å modne, så vi skal la dem henge så lenge vi kan på potetriset. Når potetene skal høstet tar vi dem inn for ettermodning.  


Det er ikke så mye lett tilgjengelig litteratur å finne om hvordan en går frem for å dyrke potetfrø (i alle fall ikke på Norsk), men det er en del tips å råd å hente fra andre som har prøvd dette, så nå starter kunnskapsinnhentingen for vår del. Det vi vet er i alle fall at planten fra potetfrø ikke ligner vanlig potetris og at det vil dannes miniknoller fra frøene hvis en lykkes. Når disse miniknollene settes igjen som vanlig potetsetting, vil det dannes fullverdige poteter av ulik form og genetisk variasjon.
Potet av sorten Blå Kongo

Vi planlegger derfor å så frøene i januar, i håp om å få frem miniknoller som kan settes ut på våren 2018.    

Kommentarer

  1. Hvordan gikk det med frøene - ble det nye potetplanter av dem i år?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg