Årets beste utetomater 2016!

Vi har aldri dyrket så mange tomatsorter som i år. Vi dyrker både i drivhus og ute på friland. Når en dyrker i trønderklima er det spesielt artig å kunne få fram modne tomater utendørs. Årets vekstsesong har vært utfordrende med kald vår/forsommer og mye regn fra midtsommer og ut sesongen. Det har heller ikke vært mye sol å skryte av, så i utgangspunktet burde en kanskje tenke at det ikke ble noen stor tomatavling utendørs.

De fire beste utetomatsortene sesongen 2016
Men avling har det blitt. Med tanke på hvordan vekstsesongen har vært, må vi si oss svært godt fornøyd. Vi har dyrket 8 ulike tomatsorter ute i år og av disse er alle busktomater. Bare en av sortene har vi dyrket tidligere.

Her er årets 4 beste utetomatsorter, alle er busktomater:

Ida Gold
Ida Gold gir mange
og tidlige tomater
Denne har vi dyrket tidligere også. Ida Gold var tidligst moden av alle sortene våre. Den produserer også rikelig med tomat. Tomatene blir på størrelse med en golfball og starter modningen som gul og blir oransje som fullmoden. Smaken er også god. Vi har brukt den både i sauser og salater. Frø kan blant annet kjøpes hos den Svenske nettbutikken Runåbergs fröer.

Siberia
Denne russiske tomatsorten produserer bra med tomat og har en fin form med en liten tupp på enden. Den er på størrelse med en golfball og har faste fruktvegger. Den blir rød som fullmoden men kan ha noe grønnskjær på toppen. Dette er den desidert beste utetomaten på smak og er etter vårt syn på høyde med de beste røde tomatene vi har smakt. Det er ikke veldig enkelt å skaffe frø av denne sorten, men noen få utenlandske nettbutikker selger den(f.eks. Victory Seeds). Det finnes også en sort med nesten likt navn, Siberian, men dette er ikke samme sort.

Novinka Altai
Novinka Altai kan bli godt over 200g
Denne russiske sorten fra Sibir har gitt mange og tidlige tomater. Den har vokst godt selv under lave temperaturer. Mange av tomatene har blitt ganske så store og er den av våre utetomatsorter som har gitt de desidert største tomatene. Selv om tomatene er relativt store, var sorten en av de første til å bli moden. Dette er en kjøttfull tomatsort med mye smak. Smaken har en perfekt balanse mellom sødme og syre. Det er dessverre vanskelig å skaffe frø til denne sorten. Vi har fått byttet til oss frø fra en privatperson. Det skal finnes en annen type tomat med samme navn, men dette er ikke en busktomatsort.

Bellstar
Dette har vært en svært produktiv tomatsort som har gitt relativt tidlige tomater. Sorten har faste tykke fruktvegger og den er svært godt egnet som saustomat. Smaken er også god og tomatene har et vakkert utseende med fin form og knallrød farge som fullmoden. Frø kan kjøpes flere steder, blant annet hos Tomat Prat.
Busktomatsorten Bellstar

Alle disse fire sortene skal vi garantert dyrke neste år også. I tillegg til disse har vi også lyktes godt med tomatsortene; Norderås busk, Latah og Early Annie. De to førstnevnte av disse vil vi nok også prøve igjen neste år. Early Annie vil nok ikke bli med videre, men kan uansett anbefales som en god utetomatsort for "krevende" vekstforhold. Vi synes derimot smaken blir litt kjedelig sammenlignet med de andre sortene. Vi må jo også prøve noen nye sorter neste år å da må noen andre sorter vike.

Les mer om alle tomatsorter vi har dyrket sesongen 2016
Kommentarer

  1. Spennende! Bor i Trondheim og holder på med planlegging av året, så dette var nyttig! Skal ha dem i drivbenk/drivhus uten varme i år, etter en begredelig høst i fjor. Fikk til slutt noen få på Tiny Tim, men det var etter at den omtrent døde av å bli flyttet ut for tidlig (og sannsynligvis fått for lite lys inne). Skal gjøre et nytt forsøk i år - kanskje med Idas Gold? Har du dyrket den på friland?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Vi har dyrket alle disse tomatsortene på friland i fjor. Vi satte frø inne i starten av mars og satt dem ut i drivhus i slutten av april. Der har de stått til det ble for trangt (rundt slutten av mai). Først satte vi dem i le en ukes tid bak drivhuset, slik at plantene ble tilvendt utelivet. Spesielt er det viktig å tilvenne plantene sollys når de settes ut. Tilvenning/herding kan også gjøres ved å legge en vekstduk over plantene. Ida Gold har vi dyrket de to siste årene og vi har fått bra med tomater begge år. Ida Gold kan virkelig anbefales for oss som dyrker tomat ute under krevende vekstforhold.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg