Hvor får vi tak i frø og knoller?

Så kom vinteren for fult i kjøkkenhagen vår, med litt snø og minusgrader den siste uka. Årets sesong i drivhus og kjøkkenhage er nå definitivt over. Nå kan vi kose oss med alt vi har høstet og foredlet og møte den kalde årstiden med mye godt.

Frø fra Sverige - Runåbergs fröer
Nå starter vi også planleggingen av neste års sesong. Hvilke sorter skal vi satse på videre og hvilke nye sorter skal vi prøve ut neste år? Vi har det ikke travelt med å bestemme oss. Når det gjelder chili så begynner vi sesongen allerede i starten på januar. Skal en bestille chilifrø fra utlandet kan det være lurt å bestille nå.

Vi får mange spørsmål om hvor vi får tak i frø. Selv om vi kjøper noen frø og planter fra vanlige hagesenter, så er det meste av det vi dyrker ikke mulig å få tak i der. Internett og sosiale medier har mange negative sider, men når det gjelder tilgjengeligheten av frø og vekster må en kunne si at internett har åpnet opp for en unik tilgang. Her kan en også "møte" folk som en aldri hadde mulighet til å komme i kontakt med på annen måte og således dele både planter og frø. Samtidig får en utvekslet erfaringer og kunnskap om dyrking av de ulike sortene. Det finnes også et stort utvalg av nettbutikker som selger frø og en kan bestille fra hele verden.

Det kan derimot være vanskelig å finne frem i jungelen av nettbutikker, spesielt når en skal finne noe en kan dyrke her hjemme. Ikke alle nettbutikker er av den seriøse sorten heller. Vi har derfor laget en liten liste over noen spennende nettsider vi kan anbefale når en skal handle på nett:

Norske

Solhatt økologiske frø - selger frø av grønnsaker, urter og blomster. Alle sortene er økologiske og egnet for dyrking under norske forhold.

Efferus frø - selger et spennende utvalg av frø, knoller og løk. Alle sorter er godt beskrevet og det gis gode dyrkningsråd.

Helenes Tomatprat - Her får du kjøpt frø av et utall tomatsorter. Mange av den er sjeldne. Alle tomatsortene som selges er godt beskrevet både med tanke på smak og dyrking.

Arctic Chili - Her selges en rekke frø av ulike sorter chili. Mange av sortene er sjeldne. God beskrivelse av sortene samt dyrkningstips på siden.

Utenlandske

Runåbergs fröer - Svensk nettbutikk med et stort utvalg frø av grønnsaker, urter og blomster. Butikken har spesialisert seg på sorter som trives under nordiske forhold. Meget god beskrivelse av sortene og gode dyrkningstips. NB! Nettbutikken er stengt i perioden 23.juni til 1.desember.

Impecta Fröhandel - En av Skandinavias største frøbutikker med over 2000 ulike frøsorter. Her finnes også en rekke gamle plantesorter. Se etter sorter merket med "Kulturarv".

Baker Creek Heirloom Seeds - Nettbutikk fra USA med et stort utvalg av spennende sorter av grønnsaker, urter og blomster. Her finnes en rekke sorter egnet for dyrking på nordlige breddegrader. God beskrivelse av plantene gjør det enkelte å finne sorter som kan egne seg for dyrking i Norge. Mange frø i hver pakke.

Tatiana's TOMATObaseNettbutikk fra Canada. Her finnes mange spennende og sjeldne grønnsakssorter, spesielt mange tomatsorter. Siden har god omtale av de ulike sortene og gode søke muligheter. Blant annet kan en søke på sorter som modner tidlig. 

Semillas - Spansk nettbutikk med et stort utvalg av chilisorter (over 800 ulike sorter). Har også mange tomatsorter. God beskrivelse av sortene. Fri frakt ved bestillinger over 20 Euro (ca 180 kr). Mange frø i hver pose. Må beregne relativt lang leveringstid ca 2-3 uker.

Slangehvidloeg.dk - Dansk nettbutikk som har spesialisert seg på hvitløk. Her får en kjøpt en rekke spennende hvitløkssorter der mange er godt egnet for dyrking i Norge.Spennende frø fra NordGen
Til slutt vil vi anbefale å bli medlem i KVANN-Norwegian Seed Savers. Her kan en få tak i en rekke ulike sorter, der prinsippet er at medlemmene bytter frø seg i mellom. Det tas også opp felles bestillinger til nasjonale samlinger som NordGen og Genressurssenteret. Her kan en virkelig skaffe seg gamle og spennende sorter.  

Kommentarer

Populære innlegg