Hvordan lykkes med jordskokk?

Et av våre første blogginnlegg omhandlet dyrking av jordskokk. Dette er fortsatt et av våre mest leste innlegg. Siden vi begynte å dyrke jordskokk i 2014 har vi delt et utall knoller til personer over hele landet. Vi får stadig en del spørsmål om dyrking og bruk av jordskokk. Vi vil derfor komme med noen gode råd for hvordan en kan lykkes med å dyrke jordskokk.

Valg av sort
Jordskokk klart for tilberedning.
Det første en bør tenke på er å velge riktig sort. Jordskokkenes knollstørrelse og avling avtar jo lenger nord den dyrkes. Dette skyldes at jordskokk er avhengig av korte daglengder (dager med mindre lys) for å starte blomstring og danne knoller. For oss som bor i de deler av landet der vekstsesongen er kort og dagene er lange, er det bare en sort som gjelder. Denne sorten heter Dagnøytral. Det ligger i navnet til Dagnøytral at denne sorten ikke er like avhengig av daglengde for å danne knoller. Det er fult mulig å få avling med andre sorter også, men ingen kjente sorter gir like stor avling som Dagnøytral i nordlige deler av dette landet.

Voksemåte og dyrkningsforhold
Jorskokken er plassert i solsikkeslekten og planten ligner da også litt på solsikken. Jordskokken er en flerårig vekst og i mange hager får den vokse fritt som en staude. For å få størst mulig avling bør en derimot dyrke jordskokken på drill på samme måte som potet, men oppbygde bed som pallekarmer o.l. kan også fungere. Jordskokk har lett for å spre seg og kun en liten rotbit er nok til å danne en ny plante. Det er derfor viktig å sørge for at alle delene av planten tas opp ved høsting for å holde kontroll på plantene. Ved dyrking på drill eller oppbygde bed er det enklere å ha kontroll på plantene slik at de ikke sprer seg.  Jordskokk kan dyrkes i de fleste jordarter, men jord med god drenering er å anbefale. Knollene til jordskokken har lett for å råtne hvis de blir stående for vått. Jord med god drenering kan derimot føre til at det blir for tørt. Det er viktig å vanne jordskokken under tørre forhold, spesielt når knollene begynner å danne seg. Tørke kan redusere knollenes vekst betydelig.  
Jordskokk i blomst!

Gjødsling

Jordskokk trenger ikke veldig mye gjødsel, men trenger litt ekstra når knollene begynner å danne seg på høsten. Som hovedregel kan jordskokk gjødsles på samme måte som potet. Det er derimot en fordel å ettergjødsle på sensommeren. Når plantene er satt på drill vil knollene lettere ta opp gjødsel og en får bedre effekt av ettergjødsling. Hvilken gjødsel en bør bruke er avhengig av om en dyrker økologisk eller ikke. Ved ettergjødsling er det en fordel at gjødselen som brukes er lettoppløselig. Det kan være lurt å ettergjødsle gjennom vanning. Skal en bruke gjødsel som tar lang tid og løse seg opp, bør en starte ettergjødslingen tidligere på sommeren. 

Høsting og lagring
Jordskokk vokser hele høsten helt frem til frosten kommer. Mange gjør den feilen at jordskokkene høstes for tidlig og da er ofte knollene veldig små. Vi starter ikke høstingen før den første frostnatten kommer, da er skokkene på sitt største.  
Jordskokk har veldig tynt skall og tørker derfor fort ut. Lagring av jordskokk etter høsting er derfor en utfordring. Jordskokkenes knoller danner frostveske slik at den kan overvintres i jorden. Dette gjør at jordskokk kan såes og høstes både på høsten og om våren. Vi har forsøkt å lagre knollene åpent i en potetkjeller om vinteren, men dette har vi dårlig erfaring med. Skal en lagre knollene gjennom vinteren inne bør en legge disse i våt sand på samme måte som er vanlig for andre rotgrønnsaker som gulrot. 
Vi har gått over til å la knollene stå i jorda over vinteren. Ved vinterlagring i jorda er det spesielt viktig at jorda har god drenering. 


Jordskokk er generelt lett å dyrke og ikke minst veldig god å spise. Vi anbefaler derfor å dyrke jordskokk i kjøkkenhagen. 


Les mer om jordskokk på bloggen:

Gode oppskrifter med jordskokk

Hobbydyrking av jordskokk


Kommentarer

  1. Hei! Jeg har veldig lyst til å prøve å dyrke jordskokk i min "potato pot" og kanskje også i pallekarm. Jeg lurer på om du har noen tips til hvor jeg kan få tak i jordskokk til å sette ned, uten å måtte kjøpe en hel kilo med setteknoller? Og hvor dyp jord trenger jordskokken f.eks ved dyrking i pallekarm?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei om du ikke har fått tak i kan du gå kjøpe avmegsendmeg bare en mail Mvh Lillian

      Slett
  2. Hei jeg lurte på om dere har jordskokk er for salg. Jeg ønsker å kjøpe

    SvarSlett
  3. Dyrking på drill? Altså... Nå ser jeg for meg en drill med en jordskokk stukket inn på et bor 🙈 Hva mener dere med drill?

    SvarSlett
  4. Har du fremdeles Dagslys for salg? Jeg kan ikke finne noen epost-konto, men jeg kan kontaktes på agathe.molvik @ gmail.com. Jeg hadde ikke peiling på at lysforhold kunne skape problemer, men det forklarer hvorfor siste forsøk ikke gikk som forventet.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg