Valurt - fra ugress til nyttevekst!

For et par år siden "oppdaget" vi at vi hadde planten valurt i hagen. Plantene hadde vi vist om hele tiden, men at dette var valurt viste vi faktisk ikke. 


Valurt i blomst 2017
Huset vi bor i er opprinnelig bygd tidlig på 1950-tallet. Christians familie overtok huset 
på midten av 80-tallet og siden den gang har valurtplantene blitt sett på som et ugress som vokste langs husveggen og som de aldri ble kvitt. 

Heldigvis klarte vi aldri å fjerne denne planten helt, for nå vet vi hvilken plante det er og hvilke egenskaper den har. 

Valurt er ikke regnet som en spiselig vekst, selv om det historisk har vært tradisjon for å spise den. Planten kom sannsynligvis til Norge i middelalderen da den ble dyrket som medisinplante ved klostre. Valurt inneholder giftstoffer (giftige pyrrolizidinalkaloider) og kan derfor være farlig å spise. Valurt kan derimot brukes som medisinplante til utvortes bruk, men det er ikke dette vi bruker den til. 

Vi bruker valurt som gjødsel til grønnsaksplantene. Valurt er en svært effektiv mineraloppsamler og inneholder spesielt mye kalium. Kalium utgjør en viktig del av fotosyntesen. Den bidrar blant annet til å styrke støttevevet i plantene,  gjør plantene mer motstandsdyktig mot tørke og kulde, bedrer vannopptaket samt bidrar til mer blomstring og fruktdannelse. Kalium er også med på å gi bedre kvalitet på frukt og bær. 

Valurten har et høyt innhold av kalium og andre næringsstoffer i bladverket. I tillegg løses næringstoffene i planten seg lett opp i vann.  Planten tåler også å bli beskjært mange ganger i løpet av en sesong. Dette gjør valurten til en ypperlig gjødselplante som en blant annet kan lage gjødselvann av. 

Valurten er også en attraktiv plante for biene og den danner vakre blå eller blålilla blomster. Fargen på blomstene avhenger av hvilken sort valurt det er. Det finnes flere sorter og krysninger mellom disse. Det er vanskelig å skille de ulike sortene av valurt og vi vet ikke hvilken sort vi har i hagen. Den Russiske valurten skal være den beste sorten til grønngjødsling, så har du mulighet til å velge, bør du velge denne.   

Kommentarer

Populære innlegg