Vi lager kompost-te!

Det er alltid spennende å prøve noe nytt. Etter å ha lest "Hageboka" til Morten K. Bragdø, ble vi inspirert til å lage kompost-te. Dette er naturlig nok ikke en te vi skal drikke selv, men brukes som gjødsel til plantene våre. 

Ferdig kompost-te klar til bruk
Mange har nok både hørt om og prøvd å lage neslevann til plantenæring. De som har prøvd dette vet at ferdig neslevann lukter stramt og langt fra godt. Årsaken til dette er at nedbrytingen av bladene i vann gjøres med begrenset tilgang på oksygen. Ved å tilsette oksygen under denne nedbrytingsprosessen vil den vonde lukta forsvinne og nedbrytingen gå fortere. 

Begrepet kompost-te brukes litt forskjellig, men den kompost-teen vi har laget baserer seg på nedbryting av friske plantedeler i vann der store mengder oksygen tilsettes under hele prosessen. I tillegg tilsetter vi mikroorganismer, i hovedsak ved bruk av kompostjord, samt næring til mikroorganismene. Resultatet blir en flytende plantenæring som i tillegg inneholder et svært høyt innhold av nyttige mikroorganismer.

Utstyr
For å lage kompost-te trenger du litt utstyr, men det kreves ingen store investeringer. 
Akvariumspumpe med luftstein fungerer bra!
Det første må du ha er en lystett beholder med lokk. Det er viktig at UV-stråler fra lys og sol ikke slipper til, da dette vil kunne ta livet av mikroorganismene. Det neste du trenger er ei luftpumpe, en slange og en såkalt luftstein. Jo mer luft en kan tilsette i prosessen jo bedre. Det er derfor viktig at pumpa som skal levere luft, er stor nok til den beholdere du skal bruke. Vi har investert i ei relativ kraftig akvariumpumpe til rundt 500 kr. For å få en best mulig fordeling av lufta, er det lurt å bruke en luftstein i enden av slangen som går fra pumpa. En bør skaffe seg en luftstein som gir mest mulig bobler og som fordeler lufta best mulig i tanken. Luftsteiner kan kjøpes på samme plass som du kjøper akvariumpumpe. Det siste du må ha er en pose som skal fylles med grønne vekster, kompostjord mm. Det enkleste er å bruke en del av ei nylonstrømpe. En kan også bruke en bryggepose (brukes ved brygging av øl), eller en pose for siling av saft etc.  

Ingredienser
Når alt utstyret er på plass kan en begynne å tenke på ingrediensene. I hovedsak trenger du fire ting; vann, grønne vekster, mikroorganismer og ekstra mat til mikroorganismene. 

Valurt er en god plante å hente næring fra.
Av grønne vekster bruker man planter som inneholder lettoppløselige næringstoffer og helst unge næringsrike skudd. Når en begynner å bli litt mer avansert kan en velge ut planter etter hvilke næringsstoffer en ønsker å ha i gjødselblandingen, men dette vil vi ikke fokusere på nå. I vår første blanding har vi i hovedsak brukt nesle og valurt, men har også tilsatt litt kløver, groblad, skvallerkål, geitrams og bringebærblad. 

Videre må man tilføre blandingen mikroorganismer. Her er kompostjord effektivt å bruke. En kan bruke kompostjord fra både varmkompost og kaldkompost. En kan også bruke annen næringsrik og "levende" jord fra hagen, eller jord fra frodig løvskog. I tillegg kan en bruke litt visent løv. Vi har brukt en kombinasjon av jord fra varmkompost og løvskog samt litt vissent løv fra hagen. Det må også nevnes at jorda som tilsettes også inneholder noe næring som frigjøres i brygget. 

For at mikroorganismene skal få nok mat slik at de ikke spiser opp hverandre, og andelen mikroorganismer blir så høy som mulig, tilsetter vi ekstra mat til disse. Her kan en bruke litt forskjellig, f.eks. sukker, sirup, maltekstrakt eller melasse. 

Når det gjelder blandingforhold mellom de ulike ingrediensene så må en bare prøve seg lit frem. Til 20 liter vann kan en f.eks. bruke en kopp sukker, 2-3 never kompostjord, en neve visent lauv og fylle opp resten av posen med grønne vekster. Det kan være lurt å rive opp de grønne vekstene i mindre biter eventuelt "mose" dem litt først. 

Prosessen
Når utstyret og ingrediensene er klare kan en starte selve prosessen. Vi har laget et hull ved toppen av bøtta som vi trer luftslangen gjennom. Luftsteinen legges i bunnen av bøtta. Hvis den flyter opp, kan en legge en stein på slangen slik at den holder seg nede. Når luftsteinen er på plass kan en  fylle opp med ønsket mengde vann. Det er viktig å ikke bruke vann som inneholder klor da dette vil hemme prosessen. Tenker du å bruke springvann fra vannverk bør du derfor undersøke om dette er tilsatt klor før du bruker det. Nå er det på tide å senke posen ned i vannet. Det er lurt å legge en stein i bunnen av posen slik at den holder seg under vann. Posen bør derimot ikke ligge i bunnen av bøtta men henge i et tau slik at toppen blir stående i vannskorpa. Det er en fordel å la posen henge mest mulig rett over luftsteinen. Til slutt tilsettes søtstoffet, som i vårt tilfelle er melasse.  
Kompost-te under brygging

Nå er det tid for å skru på luftpumpa slik at prosessen kan starte. Det er ikke noe fastsitt på hvor lenge brygget skal stå. Prinsippet er at en ikke skal brygge lenger enn at det finnes mat til mikroorganismene. I praksis er det vanskelig å vite når maten er spist opp. Dette avhenger av flere ting, men det viktigste er temperaturen på stedet der en brygger. Ved lave temperaturer går prosessen seinere enn ved høyere temperaturer.  Vanlig praksis er å la blandingen stå i minimum 3 dager.  

Sluttproduktet
Når bryggingen er ferdig sitter vi igjen med en konsentrert næringsblanding som i tillegg inneholder et høyt antall mikroorganismer (litt om mikroorganismenes effekt på jorda kan du lese mer om i dette innlegget). Kompost-te er ferskvare og en må derfor bruke dette så fort som mulig. Da næringen i teen er konsentrert, må en blande denne ut i vann før den brukes. Hvilket blandingsforhold en skal bruke avhenger litt av hva en skal gjødsle. En mild blanding kan for eksempel være 1 liter kompost-te til 9 liter vann. 
Når en skal vanne plantene med den ferdige næringen kan en gjerne sørge for at en også vanner på plantenes blader. Det påstås nemlig at en del av mikroorganismene da vil bidra til å beskytte selve planten. En bør ikke vanne med kompost-te i direkte sollys, da dette vil kunne drepe mikroorganismene. Det beste er å vanne etter at sola har gått ned, eller når det er overskyet. For best effekt bør en heller ikke vanne med kompost-te på tørr jord. 

Kompost-te kan brukes på det meste. Alt fra grønnsaker, rotfrukter og hageblomster til frukttrær, bærbusker og gressplen vil ha godt av litt kompost-te. Vi er nå spendte på hvordan kompost-teen vil fungere i kjøkkenhagen vår.  

Les mer på bloggen:

Valurt - Fra ugress til nyttevekst!
  





Kommentarer

Populære innlegg