2017 - Den perfekte sommeren for utprøving av nye tomatsorter!

Sommeren 2017 har så lang vært særdeles kald og våt her i Trøndelag. Når temperaturene ligger jevnt på mellom 8-15 grader og regnet øser ned, er det mange vekster i kjøkkenhagen som ikke trives. Når i tillegg sola nesten aldri viser seg, blir det heller ikke noe varme i drivhuset. Men noe fordeler har en da også med en dårlig sommer. 
Busktomatsorten Venus sesongen 2017

For å få fram grei avling av tomater utendørs her i Trøndelag har vi kommet frem til en "dyrkingsmåte" som har vist seg å fungere godt. Kort fortalt så sår vi frøene i starten av mars måned. I starten av april setter vi dem ut i drivhuset. I drivhuset bruker vi ei byggtørke for å holde varmen, slik at det ikke blir kaldere enn 10 grader. Plantene får stå i drivhuset til de blir så store at det begynner å bli trangt. Vår erfaring er at de bør stå i drivhus eller inne til de første blomstene har kommet. I begynnelsen av juni setter vi dem så ut i store krukker. Vi bruker krukker på rundt 20L på de største sortene. 

I år dyrker vi ti nye tomatsorter utendørs. De aller fleste av de nye sortene har vi fått av Gunn M. H. Apeland som skriver bloggen Dyrk det selv!. Med unntak av 2 sorter har de fleste nye sorter opphav fra Russland. Alle de nye sortene vi dyrker ute i år er beskrevet som svært hardføre og skal tåler kjølig klima og en del nedbør. En kan trygt si at denne sommeren har vært en perfekt sommer for å teste ut hvor gode og hardføre de ulike tomatsortene faktisk er. 

Av 10 nye sorter er det kun en sort som har skuffet så langt. Sorten Sub Arctic Plenty hadde vi store forhåpninger til. Denne sorten er dyrket frem i USA på 40-tallet, med mål om å dyrkes på US air force base på Grønnland. Sorten omtales mange steder som svært hardfør. Hos oss er selve planten stor og frodig, og tåler sånn sett regn og lave temperaturer godt. Problemet er bare at den er veldig treg til å danne tomater sammenlignet med de andre sortene vi har. 

Når det gjelder de 9 andre nye sortene ute på friland, har alle sortene nå fått tomater i sluttstørrelse og noen av disse har både modnet og er i ferd med å modne. Den 3.juli kunne vi høste den første tomaten ute. Denne ble også moden før noen av sortene i drivhuset viste tegn til farge. Sorten heter Venus og er en oransje cherrytomat. I motsetning til de fleste andre tomater vi dyrker er dette en relativt ny sort, som er utviklet i Tsjekkia i 2007. Bladverket på Venus er ikke så fint etter å ha blitt utsatt for mye regn, men det hindrer den ikke i å danne mange små cherrytomater
Busktomatsorten Spiridonovskie fra sesongen 2017

En annen sort som har imponert oss er den russiske sorten Spiridonovskie. Denne sorten er utviklet av en russer ved navn  Pavel Yakovlevich Saraev og er avlet frem for å tåle kjølig klima og litt frost. Spiridonovskie er en "dvergplante" som blir 40-50 cm høy. Tomatene har derimot en "normal" størrelse på mellom 40-100 gram. De første tomatene på denne sorten ble moden den 12.juni og var litt over 60 gram.
Det er ganske imponerende og litt fasinerende at det er mulig for en tomat på rundt 60 gram å kunne modne nesten uten sol å varme. Spiridonovskie har også et litt stygt bladverk etter å ha vært utsatt for mye nedbør, men de nye skuddene som kommer er fine og mørkegrønne.  

Vi vil også i år gjøre en vurdering på slutten av sesongen av de beste utetomaten, som vi selvfølgelig deler på bloggen. Nå håper vi bare at sensommeren og høsten kan gi oss litt varme og sol. 

Les mer på bloggen:

Årets tomatsorter 2017

Årets beste utetomater 2016
Kommentarer

Populære innlegg