Årets chili- og paprikasorter 2018

Første uka i januar satte vi de første chili- og paprikafrøene, og med dette var årets sesong i gang. Det er ikke forsent å så chili enda, men vi har god erfaring med å begynne første halvdel av januar. 

Noen av chilisortene vi hadde i 2017
I år overvintrer vi ganske mange planter fra sesongen 2017. Noen av disse plantene har vi også hatt i flere år. Chili er en flerårig vekst og produserer som regel mye mer frukt andre året enn den gjør det først. Det er en del utfordringer ved å overvintre chiliplanter. De vanligste utfordringene er at plantene ofte har med seg sykdommer å skadedyr fra drivhuset eller uteplassen, som blir med når du tar dem inn. Chiliplanter blir også ofte veldig store og plassmangel vil også være en faktor. Mer om vinterlagring skal vi skrive om i en senere bloggpost.

Vi har egentlig ikke brukt så mye tid på utvalg av chilisorter i år. Vi har etterhvert et ganske stor frølager etter å ha byttet til oss frø fra privatpersoner. Vi har derimot kjøpt inn en del frø av paprika. I år tenker vi å prøve ut en del flere paprikasorter enn tidligere, i håp om å finne den beste sorten for dyrking her i Trøndelag. 

Her har vi laget en oversikt over chili- og paprikasorter som vi skal dyrke i år. Vi har valgt å dele dem i etter familie:

Capsicum annuum
Dette er den mest dyrkede familien. Her finner en blant annet paprika og jalapeño.


Topepo Giallo
Dette er en spennende paprikasort fra Italia. Fruktene har tykt og saftige fruktkjøtt med søt og god smak. Fruktene har en rundt form og får en guloransje farge som fullmodne. Det er første gang vi dyrker denne sorten.  Red Belgian

Dette er en gammel belgisk paprikasort som skal gir tidlig og stor avling. Fruktene modner fra en blekgul farge til rød som fullmoden og har en kileformet fasong. Skal ha en fyldig smak med mye sødme. Det er første gang vi dyrker denne sorten.  

Mira
Dette er en polsk paprikasort som skal gi tidlig og stor avling. Fruktkjøttet skal være tykt med en søt og mild smak. Selve planten skal ha en kompakt vekst. Det er første gang vi dyrker denne sorten.  

Yesil Tatli
Gammel paprikasort fra Tyrkia. Fruktene blir lange og koniske i formen. Den modner fra gulgrønn til oransje og blir rød når den er fullmoden. Fruktkjøttet er middels tykt og skal ha en fyldig rik smak. Selve planten skal bli relativt høy. Det er første gang vi dyrker denne sorten.  

Sibirskiy Knyaz
Russisk paprikasort avlet fram ved en vestsibirsk forskningsstasjon. Sorten er avlet frem for å dyrkes i områder med korte vekstsesonger. Fruktene modner fra kremartig hvit til lysoransje og blir rød når den er fullmoden. Sibirskiy Knyaz er russisk å betyr "Den Sibirske prinsen". Dette skal være en produktiv sort med  små frukter(85-90 g), som har en koniske form med et tykt og saftig fruktkjøtt. Det har vært vanskelig å skaffe frø til denne sorten. Vi har bestilt frø fra Refining Fire Chiles som er en nettbutikk i USA. I skrivende stund har vi ikke fått frøene enda, men håper de kommer innen rimelig tid, for dette er nok den mest spennende paprikasorten vi planlegger å dyrke i år. 

Apple
Paprikasort som har fått navnet for den milde, søte smaken og det saftige kjøttet. Fruktene skal ha en stumpete konisk form og bli mellom 8-10 cm lange. Sorten skal være tidlig og ha lang holdbarhet. Det er første gang vi dyrker denne sorten.  
   
Korosco
Paprika med konisk og glatte frukter som modner fra mørkegrønn til dyp rød som fullmodne. Fruktene får en størrelse på 13-16 cm og skal ha en frisk, søt og god smak. Sorten skal produsere bra med frukt som modner tidlig. Det er første gang vi dyrker denne sorten.

Hot banana
Hot Banana
Er en chilisort som gir relativt store frukter som får en form som ligner en banan. Fruktene modner fra lys gul til oransje og til slutt rød. Fruktene kan spises i alle disse stadiene. Dette er en relativt mild chilisort med mye sødme. Hot Banana egner seg både til å spises rå i salater, syltes og varmebehandles. Vi dyrket denne første gang i 2016, men hadde den ikke i fjor. Vi gav bort planten vi hadde i 2016 en til en bekjente som har dyrket den innomhus siden da. Ut fra erfaringer med denne planten må en kunne si at denne produserer frukt nesten hele året, selv under dårlige vekstforhold med lite lys og lite næring. Vår erfaring med denne sorten i drivhus, er at den produserer masse frukt selv med liten potte. 

Purple Jalapeño
Som navnet tyder er dette noe så sjeldent som en lilla Jalapeño. Fruktene modner fra mørk grønn til mørk lilla og videre til dyp rød som fullmoden. Fruktene kan spises i alle disse stadiene. Dette skal være en vakker plante med lilla blomster og med frukter i grønn, lilla og rød på planten samtidig. Planten skal gi rikelig med frukter. Det er første året vi dyrker denne. 

Pimientos de Padrón
Dette er en klassisk tapaschili som opprinnelig kommer fra Galicia nordvest i Spania. Noen regner den også som en paprika.  Pimientos de Padrón modner fra grønn til rød, men blir tradisjonelt brukt som grønn, gjerne grillet eller stekt i olje med litt salt. Chilien har en fruktig og god smak. Når fruktene høstes som grønne vil de fleste ikke være sterke, men omtrent 1 av 10 vil være sterk. Pimientos de Padrón har derfor fått kallenavn som “Spanish Roulette”, “Capsicum Roulette” og “Tapas Roulette”. Lar du derimot fruktene få modne til rød skal alle bli sterke. Vår erfaring er at et betydelig større antall en 1 av 10 er sterke som grønne. Vi dyrket denne sorten første gang i 2017 og har overvintret planten til i år. Planten er i skrivende stund ikke helt tipp topp så det er ikke sikkert den overlever. Capsicum baccatum - Aji
Er en chilifamilie som dyrkes og brukes mye i Bolivia, Ecuador, Peru og Chile.


El Oro De Ecuador
El Oro De Ecuador
Baccatumchili som opprinnelig kommer fra provinsen El Oro i Ecuador. Den skiller seg litt ut fra de fleste chilisorter i gruppen baccatum, da den har ganske tykke fruktvegger. Planten blir ca 1,5 meter høy og kan gi stor avling av frukter. Fruktene blir 3-4 cm lange og 2-3 cm brede. De modner fra grønn til guloranje. Smaken er svært fruktig og chilien er middels sterk.  Sorten skal klare seg godt i litt kjøligere klima.  Vi har overvintret planten fra 2017. Dette var en av våre favoritter dette året. Den var ikke den mest produktive, men hadde en svært god smak.  Aji Peru Yellow

Dette er en sort vi ikke har så mye informasjon om. Frøene er kjøpt hos Semillas La Palma. Der beskrives fruktene som sitrongule med aromatisk smak og medium styrke. Ut fra utseendet kan den minne mye om sorten Lemon drop, som vi har dyrket i flere år tidligere. På et nettsted omtales Aji Peru Yellow og Lemon drop som samme sort, men hos Semillas La Palma selges frø av disse som to ulike sorter. Vi er derfor spendte på å se om de er ulike. 


Capsicum chinense 
I denne familien finner vi blant annet de aller sterkeste chilisortene i verden.

Habanero Chocolate Hand Grenade 
Habanero Chocolate Hand Grenade
Denne habanerosorten gir frukter med en form som kan ligne på håndgranat fra andre verdenskrig. Er en sterk chili med god smak og med et hint av røykaroma. Fruktene blir brune som fullmodne. Dette var en av våre favoritter sesongen 2017 og vi har overvintret planten. 

Red Habanero – Arctic Strain
Habanerosort avlet frem fra den norske chiliprodusenten Arctic Chili. Denne sorten skal være dyrket frem fra ulike habanerofrukter der de største, mest smakfulle og sterke fruktene er valgt ut. Sorten gir rik avling og styrken er ofte betydelig sterkere enn den en får kjøpt i butikken. Fruktene har en flott rød farge og har mye av den klassiske habanero aromaen.  Planten har vi overvintret for andre året på rad. I fjor gav den oss en enorm mengde med frukter. 

Scotch Bonnet Red
Denne chilisorten kommer opprinnelig fra Jamaica hvor den er en gammel "kultursort". Scotch Bonnet skal være en nær slektning til Habanero. Scotch Bonnet har mange likhetstrekk med Habanero men sies å være mer aromatisk og fruktig, samtidig som den gir tidligere modne frukter. Det er første gangen vi dyrker denne. 

African Naga
Naga er blant de sterkeste chiliene i verden. De fleste variantene av Naga kommer fra India og Bangladesh. Denne varianten stammer derimot fra Afrika og er en veldig sjelden chilisort. Fruktene modner fra lysgrønn til rødoransje som fullmodne. Dette er nok den sterkeste chilisorten vi noen gang har dyrket. Vi prøver å unngå de aller sterkeste chiliene, men i dette tilfellet gjør vi et unntak på grunn av smaken og aromaen på denne chilisorten. Vi har smakt den tidligere i en chilisaus vi kjøpte og den har en fantastisk aroma, men det er første gang vi dyrker den selv.

Capsicum pubescens - Rocoto 
Pubescens betyr hårete og er ganske beskrivende for denne typen chili. Rocoto skiller seg veldig ut fra andre chilisorter/familier. De har hårete blad og stengler, har svarte frø og tykke fruktvegger som hos paprika. Rocoto har også et særegent innhold av stoffet capsaicin, noe som gir den en kombinasjon av smak og «hete» som er forskjellig fra andre chili (capsaicin er stoffet som blant annet gjør chilien sterk). De aller fleste rocotosortene har også flotte lilla blomster. Rocoto er blant de minst dyrkede chilisorter i verden, da de er mindre egnet for dyrking kommersielt.


Rocoto Turbo Pube
Rocoto Turbo Pube
Denne sorten dyrket vi første gang i 2017. Sorten kommer opprinnelig fra provinsen Azuay i Ecuador. Den gir avlange frukter på 6-9 cm som modner fra grønn til mørk oransje. Fruktene har bra styrke og planten kan gi stor avling sammenlignet med mange andre rocotosorter. Av alle rocotosorter vi har dyrket, så har denne gitt desidert størst avling. Vi synes denne sorten hadde en spennende og fruktig smak og var en av våre favoritter sesongen 2017. Vi har overvintret denne planten til i år. 

Mini Rocoto 
Det er første året vi dyrker denne sorten. Som navnet antyder har denne sorten betydelig mindre størrelse på fruktene en de vanligste rocotosortene. Den er til gjengjeld  en av sortene i denne familien som gir tidligst modne frukt. Fruktene modner fra grønn til guloransje og skal ha medium styrke.  

Rocoto Costa Rican Red
Dette er en medium stor rocotochili som skal skille seg litt ut i smak fra de andre rocotovariantene ved at den har en naturlig lukt og smak av eple.  Som navnet tilsier kommer denne sorten opprinnelig fra Costa Rica, men den er også vanlig å dyrke i Peru, Chile, Ecuador og Bolivia. Vi har overvintret denne planten. I 2017 rakk den aldri å få fram modne frukter, noe som  tyder på at den er veldig sen sammenlignet med andre rocotosorter vi har prøvd. Vi håper å kunne få frem modne frukter i år.

Rocoto Oculto CLEF  
Det er første året vi dyrker denne sorten. Denne sorten skal gi store frukter med 3-4 frøkamre. Fruktene modner fra grønn til oransje på utsiden, mens fruktkjøttet får en mer lakserød farge. Smaken skal være fruktig og ha en del styrke(ca 100 000 SHU). Selve planten skal bli ca 140 cm høy.

Rocoto Grande
Rocoto Grande
Grande betyr “stor” på portugisisk og spansk, og Grande er en av rocotosortene som gir størst frukter.  Vi dyrket Rocoto Grande førte gang i 2016. Hos oss har fruktene fått en størrelse på 60-70 gram. Styrken/heten er ikke veldig sterk men betydelig sterkere enn f.eks. Cayenne.  På grunn av sin størrelse og tykke fruktvegger er Grande egnet for stuffing, noe som kan gi en spennende rett. Med sin spesielle type hete og mye fruktsaft synes vi den er spesielt godt egnet til å lage chilisaus, gjerne blandet sammen med andre chilisorter som f.eks. habanero. Dette er andre året vi overvintrer denne planten.
Les mer på denne bloggen:

Chilidilla

Årets chili- og paprikasorter 2017

Årets chili- og paprikasorter 2016

Rocotopepper - Spennende chiliplante tilpasset vekst i "kjølige" områder

Småøran chilisaus!Kommentarer

Populære innlegg