Tid for å sette ut tomatplantene!

Etter en knall start på våren, med mye varme og sol, ligger alt til rette for en god tomatsesong. Tomatplantene begynner nå å bli store og det er ikke lenger plass til alle i drivhuset. I år som i fjor skal vi dyrke langt flere tomatplanter utendørs enn vi har i drivhuset. 

De første utetomatene er nå satt i sluttpotte etter å ha vært potte om et par ganger tidligere. 
Den fine våren her i Trøndelag har gitt oss mulighet til å tilvenne tomatplantene utelivet tidlig. Tilvenning er nødvendig da planter som har vokst hele livet inne eller i drivhus, ikke er vant med UV-strålene de blir utsatt for ute i friluft. Det er i hovedsak plantenes blader som ikke tåler det sterke sollyset og disse blir fort svidd uten tilvenning. Ved tilvenning bruker vi å sette plantene ut på nordsiden av drivhuset. Her er det kun sol en times tid om morgenen. I starten setter vi dem inn i drivhuset på natta og setter de ut om morgenen. Etter hvert får de stå ute hele døgnet. Etter ei drøy uke er de nok tilvendte til at de kan settes i full sol.  

Egenprodusert jord!
I år skal vi bruke egenprodusert kompostjord til alle våre utetomater. Kompostjorda består av hageavfall fra egen hage som er kompostert i tre år. For ekstra næring tilsetter vi blant annet kompostert hønsemøkk, visent løv og friske blader av brennesle, valurt og kløver. Utover sesongen håper vi at det er tilstrekkelig å gi litt kompost-te for å dekke næringsbehovet. 

De første tomatplantene som skal stå ute ble i går satt i sin sluttpotte. For god drenering i bunnen av potta brukte vi kvister som er malt opp gjennom ei kompostkvern og tørket etterpå. Årets utetomater blir derfor produsert på en veldig miljøvennlig måte, 100% torvfritt og i størst mulig grad ved bruk av vekstmedium fra egen hage. Vi er veldig spendte på hvordan plantene reagerer på dette. Så langt kan se ut som om at plantene stortrives. Les mer på bloggen:

Årets tomatsorter 2018

Årets beste utetomater 2017

Vi lager kompost-te!

De første tomatene begynner å ta form.

Kommentarer

Populære innlegg