Redd en grønnsak!
Ikke alle typer grønnsaker kan dyrkes overalt. Temperatur,
nedbør, jordsmonn, næring og daglengde er viktige faktorer som avgjør hva en
kan dyrke. På friland i Norge bør en velge planter som er tilpasset et kaldtemperert
klima. Norge er et variert land når det
gjelder klima, der blant annet lengdegrad, breddegrad og høyde over havet har
stor betydning for dyrkingsforholdene.
Lys og daglengde varierer også mellom landsdelene.
Ved å anlegge egen «kjøkkenhage» har du mulighet til å bidra
til å bevare et mangfold av sorter ved å dyrke dem selv. Det er i
utgangspunktet ikke lett å få tak i gamle stedegne norske grønnsakssorter. På
hagesentre får en kjøpt mange ulike typer frø, knoller, løker og planter. Utvalget
av gamle sorter som tradisjonelt har vært dyrket i Norge og Norden er derimot
minimalt. Et noe større utvalg kan du finne via nettbutikker, kanskje speilet
gjennom Svenske og Danske, men det finnes også noen Norske nettbutikker som
skaffer enkelte gamle sorter.
Sorter av dyrkede planter må være oppført på Norges
offisielle sortsliste eller en sortsliste fra et EU-land, for at det skal være
lovlig å selge frø eller annet formeringsmateriale kommersielt. Svært mange
gamle norske og nordiske grønnsaksorter er ikke å finne i disse listene. Norske
myndigheter har kommet fram til at det skal være lov til å bytte og gi bort frø
som ikke er oppført på den offisielle sortlista. Det skal også være lov å selge
frø, men på ikke-kommersiell basis. Det er derfor ikke lett å få kjøpt frø,
knoller og planter fra gamle plantesorter.
Blant de ulike grønnsakstypene finnes det en rekke sorter.
Dette er et resultat av kultivering, avl og foredling gjennom flere tusen år.
Dette har ført til at vi i dag har en variasjon av sorter med ulike
genetiske egenskaper som er tilpasset ulike dyrkingsforhold. På verdensbasis
finnes det et utall grønnsakssorter. I Norge har vi også hatt en stor variasjon
av enkelte grønnsakssorter. Et eksempel på dette er potet.Industrialisering og effektivisering av jordbruket har gitt et mindre
mangfold av sorter, og dermed også en mindre genetisk variasjon. På
verdensbasis står tusenvis av matplanter som tidligere ga oss mat på bordet i
fare for å bli utryddet, og det er anslått at hele 250.000 kulturvekster brukt
til mat allerede er blitt borte.
![]() |
Langt inn på 60-tallet var det vanlig at mange husholdninger dyrket mye av maten selv. Bildet viser del av Småøran med flere kjøkkenhager i 1960(Foto: Fjellanger Widerøe)
|
I dag dyrkes det i
mange tilfeller sorter som i liten grad er tilpasset lokale klimaforhold,
noe som ofte medfører unødvendig mye bruk av plantevernmidler og kunstgjødsel. De senere
årene har derimot interessen for sortmangfold økt. I møte med klimaendringer er
det viktigere enn noen gang å bevare ulike sorter av matplanter. Et mangfold av gamle sorter med genetisk
variasjon gir oss mulighet til å lage nye sorter som er tilpasset klimaendringer. Det å ta vare på genetisk variasjon og
sortmangfold av grønnsaker og andre matplanter, gir oss også et mangfold av
smaker, former og konsistenser som igjen danner grunnlaget for et variert
kjøkken.
For å begrense klimagassutslipp vil det være gunstig å
produsere mest mulig av maten lokalt. Dette gjelder både dyrking gjennom
tradisjonelt jordbruk, og dyrking av mat i egen hage. Interessen for dyrking av
egen mat har økt veldig de senere år.
![]() |
Gulløyet er en gammel nordnorsk potetsort |
I 2006 ble Planteklubben for Grønnsaker, Potet og Urter
etablert. Planteklubben er et nettverk av spesielt interesserte
grønnsaksdyrkere som deltar aktivt for å ta vare på gamle grønnsaker, såkalte
Plantearven-sorter, som ellers står i fare for å bli borte. Klubben ble til
gjennom et samarbeid mellom Det norske hageselskap og Norsk genressurssenter
(NGRS). Planteklubben baserer seg på at
medlemmene deler frø og annet formeringsmateriale seg i mellom. Av vegetativt
formerte grønnsaker og potet har Genressurssenteret egne samlinger av
sjalottløk, jordskokk, rabarbra og pepperrot som blant annet deles gjennom
Planteklubben. Frø fra Nordisk Genbank
og den nordiske frøgenbanken i Sverige deles også gjennom klubben. Det er også opprettet
egne planteklubber for bær, roser, stauder, georginer. Medlemskap i
planteklubbene er gratis. Den eneste forpliktelsen er at man må fylle ut et
skjema en gang i året med informasjon om hvilke sorter «Plantearven-grønnsaker»
man tar vare på. Så bør en selvfølgelig også dele med andre. Planteklubben for Grønnsaker,
Potet og Urter utgir hvert år en årbok med liste over tilgjengelige sorter og
hvem som tilbyr disse.
Aktuelt lesestoff:
Kommentarer
Legg inn en kommentar