Årets tomatsorter 2018

Årets utvelgelse av tomatsorter har vært den vanskeligste noen gang. Vi har nå frø av rundt 100 sorter å velge mellom. Mange av disse sortene har vi god erfaring med. Vi har både byttet til oss og kjøpt en del frø av nye sorter i løpet av det siste året. Blant annet har vi fått tak i enda flere sorter som er avlet fram av russeren Pavel Yakovlevich Saraev. Som vi har skrevet om tidligere, avlet Saraev en rekke tomatsorter som egner seg godt for dyrking i kjølige områder. 
Ikke akkurat som tomater du kan kjøpe i butikken

Årets tomatliste er overrepresentert med sorter med opphav fra Russland. Tidligere år har vi vært bevist på å velge hardføre sorter som tåler lave temperaturer for dyrking utendørs. I år vil vi også i stor grad velge denne strategien for valg av sorter vi skal dyrke i drivhuset. Sesongen 2017 hadde vi faktisk dårligere produksjon av tomater i drivhuset enn ute, noe som i stor grad skyldes mangel på sol og varme i drivhuset samt at vi dyrket svært hardføre sorter utendørs.  Som hovedregel dyrker vi busktomater ute og ranketomater i drivhuset. 

Busktomater
Determinate

Saraev I-2
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Relativt kompakt plante som egner seg godt for dyrking i potter. Gir røde små til mellomstore tomater med oval form. Selv om tomatene ikke blir så store har de et fruktkjøtt som hos bifftomater. Tomatene har en klassisk tomatsmak med en del syre. Sorten skal være veldig tidlig. Det er første året vi dyrker denne. 

0-33
Sorten 0-33 fra sesongen 2017
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Dette er en veldig hardfør tomatsort som tåler lave temperaturer og mye nedbør. Gir røde runde og litt flate tomater på 60-200g. Vi dyrket denne første gang sesongen 2017. Dette var en av de mest produktive tomatene denne sesongen. Tomatene har en god smak med mye sødme og ellers en klassisk god tomatsmak. Selve planten har klart seg tålig bra i mye nedbør. Den har hatt et kraftig bladvekst og ganske mange sideskudd, så vi har tynnet den 2-3 ganger i løpet av sesongen. En av våre favoritter grunnet smak og produksjon.

Saraev Druzhnyi
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Skal være en relativt kompakt plante som egner seg godt for dyrking i krukker. Gir røde og middels store tomater med en oval form. Skal ha en klassisk saftig tomatsmak. Det er første året vi dyrker denne. 

Saraev Gruntovye
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Navnet Gruntovye er russisk og betyr "for dyrking på friland". Sorten har en kompakt vekst og gir middels store røde tomater. Skal ha en veldig saftig, søt og god smak. Godt egnet for dyrking i potter. Det er første året vi dyrker denne. 

Saraev Bezrassadnyi
Saraev Bezrassadnyi
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Er en relativt tidlig og produktiv sort. Vi dyrket sorten første gang sesongen 2017. Sorten vært en av de mest produktive dette året og gav oss den første modne tomt den 21.juli. Tomatene blir røde med en rund sammentrykt form og blir 80-150 gram store. Har en "klassisk" litt syrlig tomatsmak, men også en del sødme. Selve planten har klart seg tålig bra i mye nedbør og vokst seg kraftig og stor med mye bladverk og en del sideskudd. Vi har tynnet denne et par ganger i løpet av sesongen. Tomatene har holdt seg god, med få skader og missdannelser. Den har også jevnt over gitt oss ganske store tomater sammenlignet med mange av de andre sortene vi har dyrket ute. 

Saraev M-22
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante som egner seg godt for dyrking i potter. Gir små til middels store røde tomater med oval form. Skal være en svært produktiv og tidlig sort. Den skal også vokse godt under forhold med store temperatursvingninger. Klassisk tomatsmak. Det er første året vi dyrker denne. 

Saraev Orenburzhets
Busktomatsort fra Orenburg i Russland som er avlet frem av P.Y. Saraev. Relativt kompakt plante som egner seg godt for dyrking i potter. Tomatene er røde og har en oval form med glatt skinn. Tomatene skal ha en saftig og balansert god smak. Det er første året vi dyrker denne. 

Saraev Otbor
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante som egner seg godt for dyrking i potter. Gir runde røde tomater og skal ha en klassisk tomatsmak med mye syre. Navnet Otbor er russisk og betyr "valg". I 2017 dyrket vi en sort med navn Saraev Otbor 1(se lenger ned), som sannsynligvis er en videreutvikling av sorten Saraev Otbor. Vi er derfor spendte på å se om det er noen stor forskjell mellom disse sortene. 

Saraev Otbor 1
Saraev Otbor 1
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante med røde små til mellomstore tomater (60-200 gram). Vi dyrket den første gang i 2017. Tomatene ble rundt 100 gram og planten ble over meteren høy. Tomatene har en rundt flattrykt form og har en meget god og balansert smak. Dette var muligens den mest produktive sortene vi dyrket ute sesongen 2017. Den første tomaten ble moden den 28.juli. Selve planten tålte godt nedbør og har hele tiden hatt grønne fine blader. Tomatene har også holdt seg bra uten flekker eller andre missdannelser. 

Saraev Stoikiy
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Dette skal være en dvergplante men med vanlig størrelse på tomatbladene. Gir røde medium store tomater med rund form. Tomatene er faste og har en tykk fruktvegg. Smaken skal være god og søt og sorten skal egen seg godt som saustomat.  Det russiske navnet Stoikiy betyr "resistent". Det er første året vi dyrker denne.  


Saraev Svetloplodnye
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante som egner seg godt for dyrking i potter. Gir lysrøde middels store tomater med et veldig fast fruktkjøtt og kunne lagres lenge etter høsting. Skal ha en ganske fyldig tomatsmak. Det russiske navnet Svetloplodnye betyr "med lyse farger". Det er første året vi dyrker denne. 

Spiridonoviskie
Spiridonoviskie
Russisk hardfør busktomat avlet frem av P.Y. Saraev. Dette er en "dvergplante" som bare blir 40-50 cm høy. Sorten skal være motstandsdyktig mot sykdommer og tåle litt frost. Tomatene blir røde og 60-150 gram store. Dette er en av sortene som har imponerte oss mest denne sesongen 2017. Første tomat ble moden den 13.juli og da hadde det ikke vært temperaturer over 16 garder siden den ble satt ut. Med noen få unntak hadde det heller ikke vært sol. Tiltross for at planten ikke blir så stor, produserer den mange mellomstore tomater med en god søtlig smak. Planten fikk litt stygge blader etter at den ble utsatt for mye nedbør, men totalt sett vurderer vi denne som den aller beste tomaten vi dyrket ute i 2017. 

Arla
Svensk busktomat. Dette er en gammel kulturarvsort far Sverige. Er en relativt liten tomatplante som blir 50-60 cm høy. Produserer rikelig med små røde tomater. Tomatene en hjerteform med en liten tupp i enden. Skal ha være god på smak med både syre og sødme. Det er første året vi dyrker denne. 

Ranketomater
Indeterminate

Moneymaker
Er en gammel engelsk drivhustomatsort, som tidligere var en av de mest kommersielt dyrkede i Europa. Ranketomat som produserer rikelig med dyprøde, runde tomater med en størrelse på 70-80 gram. Planten har en kraftig vekst og produserer tomater på klaser med 6-10 frukter. Skal ha en god klassisk tomatsmak. Det er første året vi dyrker denne. 

Pokusa
Cherrytomaten Pokusa 
Dette er en polsk cherrytomat som gir små runde og lysrøde tomater. Vi dyrket den første gang sesongen 2017 og den gav en imponerende avling med velsmakende tomater. Planten blir over 3 meter høy og klarer fint å produsere på to ranker(stammer). Den har en klassisk søt og god smak med litt syre. Sorten kan muligens også egne seg for dyrking utendørs hvis den bindes godt opp. 

Jaffa
Tysk tomatsort utviklet av tyskeren Manfred Hahm-Hartmann. Produserer rikelig med kjøttfulle, plommeformede, oransje tomater med en lengde på ca 6 cm. Tomatene skal ha en søt og saftig smak og egne seg godt som saustomat. Skal være godt egnet for dyrking i kjølig klima. Det er første året vi dyrker denne. 

Blondkopfchen
Er en gammel cherrytomatsort fra Øst-Tyskland. Planten har en kraftig vekst med mye blad og planten krever derfor god plass. Tomatene blir gule og blir på størrelse med druer(ca 1,3 cm). Sorten skal produsere rikelig med tomater som vokser i klaser med 20-30 tomater. Tomatene skal ha en svært god og søt smak med et hint av sitrus. Sorten skal være resistent mot sykdommer og tåler godt et kjølig klima. 

Vesennii Michurisnkii (Vesenniy Michurinskiy)
Russisk cherrytomatsort avlet frem av den "anerkjente" russiske biologen Ivan Michurin. Skal være en produktiv sort som produserer 10-20 tomater per ranke. Tomatene blir røde og skal ha en søtlig smak, men også litt syre. Det er første året vi dyrker denne. 

Dwarf Purple Heart
Dwarf Purple Heart
Denne tomatsorten ble introdusert i 2015 og er avlet frem gjennom et prosjekt med navn The Dwaf tomato Project. Det finnes en rekke ulike tomatsorter på markedet som har sitt opphav gjennom dette prosjektet. Vi dyrket denne sorten første gang i 2017. Som navnet kanskje antyder blir ikke denne tomatplanten veldig høy (opp mot 180 cm i drivhus). Sorten produsere mange hjerteformede og kjøttfulle tomater. Fargen er burgunderrøde og har en dyp, rik og god smak. Dette er en av våre favoritter når det gjelder smak. 

Japanese Black Trifele 
Tomatsort som antas å komme fra Russland. Disse tomatene har et spesielt utseende som ligner mer på ei pære enn en tomat. Tomatene har grønne skuldre som gradvis går over til brun mahogny på resten av tomaten. Plantens blader ligner på potetris. Tomatene skal ha en god smak med mye aroma. Det er første året vi dyrker denne. 

Russian Big Roma
Russian Big Roma
Som navne tilsier er dette en Russisk tomatsort. Sorten gir relativt store plommeformede røde tomater. Tomatene har fast fruktkjøtt og moderat med frø og har en god og kraftig tomatsmak. Den er godt egnet som en saustomat. Dette var en av sortene som produserte mest tomt hos oss i drivhuset sesongen 2017. 


Koritschnevaja Sliva
Sannsynligvis en russisk tomatsort. Produserer rikelig med plommeformede mellomstore tomater med en rødbrun grunnfarge og grønnskjær på skuldrene. Gir kjøttfulle tomater med en rik og krydret smak. Godt egnet som saustomat. Sorten skal tåle et kjølig klima. Koritschnevaja Sliva er russisk og betyr "brun plomme". Noen mener at dette kan være samme sort som går under navnet Black Plum. Det er første året vi dyrker denne. 

Yellow Bosnian
Dette er en gammel tomatsort fra Jugoslavia. Plante som ikke blir så høy. Skal gi stor avling med gule litt sammentrykte bifftomater på 150-200 gram. Tomatene skal ha en rikt god smak med en del sødme. Det er første året vi dyrker denne. 

Les mer på bloggen:

Årets beste utetomater 2017

Årets tomatsorter 2017

Årets beste utetomater 2016

Årets tomatsorter 2016Kommentarer

Populære innlegg