Prosjekt chiliost - Høvding Sverre møter Inkafolket

Vi er så heldige å ha et av Norges beste gårdsysteri som nabo.  Orkladal ysteri har sakte men sikkert bygd seg opp til å bli et av de beste gårdsysteriene i landet. Flere av ostene som produseres er godt premiert, blant annet med gull i NM i gårdsost. Flere anerkjente restauranter står på kundelista og osten selges ved mange utsalg rundt om i landet. 

Chiliosten ferdig saltet og klar for lagring
En av våre favorittoster er Høvding Sverre. Dette er en såkalt halvfast kittmodnet ost som ystes på samme måte som en sveitsisk tilsiter. Når osten lagres mer enn 6 måneder går den over fra halvfast til fast og kan sammenlignes med parmesan i konsistensen. Høvding Sverre kommer i tre varianter,  Ung, Lagret og XO. Vår favoritt er XO. Den er modnet i over 12 måneder og har en fantastisk smak. Vi har helt sluttet å bruke parmesan i vårt kjøkken og benytter i stede Høvding Sverre XO. Vi kjøper alltid osten direkte fra ysteriet og etterspør bestandig den osten som er lagret lengst. 

Vi liker å eksperimentere på kjøkkenet og chili har etterhvert blitt en viktig ingrediens. Chili er en fasinerende frukt, med et utall smaker, farger, former og styrker. 
Rocoto Grande
I fjor fikk vi ideen om å lage en chiliost, men fant fort ut at ysting er et komplisert fag. Da kom ideen om å spørre Merethe ved Orkladal ysteri om hjelp til å lage en ost med chili produsert fra Småøran kjøkkenhage. Merethe var ikke vond å be, så på nyåret gjorde vi en avtale om at ysteriet skulle lage en chiliost for oss, med Høvding Sverre som utgangspunkt. 

Vi funderte en stund på hvilken chilisort vi skulle bruke. Vi hadde et ønske om å få laget en unik ost og da måtte vi jo også bruke en unik chili. Valget falt på en rocotovariant med navn Grande. 
Det latinske navnet på Rocotochili er Capsicum pubescens. Pubescens betyr hårete og er ganske beskrivende for denne typen chili. Grande betyr “stor” på portugisisk og spansk og dette er en av rocotosortene som gir størst frukter. Rocoto skiller seg veldig ut fra andre chilisorter/familier. De har hårete blad og stengler, har svarte frø og tykke fruktvegger som hos paprika. Rocoto har også et særegent innhold av stoffet capsaicin, noe som gir den en kombinasjon av smak og «hete» som er forskjellig fra andre chili (capsaicin er stoffet som blant annet gjør chilien sterk). De aller fleste rocotosortene har også flotte lilla blomster.

Rocotoplante i full blomst
Rocotochili har også en spennende historie. Rocoto kommer opprinnelig fra Andesregionen der den har vært dyrket i mange tusen år. Det skal være Inkafolket som startet kultivering av rocoto. I motsetning til de andre typene av chili, så finnes det ikke lenger nære slektninger av rocoto i vill tilstand. En kan derfor si at Rocoto er en overlevning fra fortiden. 

Med en prisbelønnet ost og en spesiell chilisort som utgangspunkt, ligger alt til rette for en spesiell og unik ost. Da er det bare å vente på at osten ferdigmodnes for å få svar på om smaken blir like unik. 

Les mer:

Orkladal ysteri - Utvalg av oster

Rocotopepper - Spennende chiliplante tilpasset vekst i "kjølige" områder
Kommentarer

Populære innlegg