Hjemmelaget urtesmør med hvitløksgress og persille

Jeg har i år utvidet sortimentet av krydderurter og vekster i kjøkkenhagen betydelig. Blant disse har jeg funnet meg noen nye favoritter, blant annet løpstikke, bjørnerot og hvitløksgress. 

Hvitløksgress er ikke en egen type plante men bladene til hvitløken. Jeg satte i fjor ca 50 hvitløksfedd som nå vokser villig i kjøkkenhagen. Noen av bladene/gresset plukker jeg av og bruker i alt fra sauser, supper, stuing og dressinger. Hvitløksgress har etter mitt syn en fantastisk smak. Det smaker naturlig nok hvitløk, men er mye mildere enn selve hvitløken, og har en flott grønn farge. 
Det er ikke mulig å få kjøpt hvitløksgress på butikken, du må derfor dyrke selv. Dette kan gjøres ved å sette ned fedd om høsten slik jeg har gjort, men da er det et godt råd å finne sorter som egner seg for norske forhold. Et alternativ er å sette ned noen hvitløksfedd av butikkhvitløk i jord og sette disse i vinduskarmen. Du har kanskje opplevd at hvitløken har spirt ved å ligge på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet? Disse kan du med fordel sette i jord og vanne godt. Det kommer da fort opp grønt hvitløksgress som kan klippes av og brukes i matlagingen. 
Jeg anbefaler derimot ikke å sette hvitløk kjøpt i vanlig matbutikk i hagen din, da disse kan inneholde sykdommer som kan infisere jorda og andre løkvekster. 


Alt du trenger for å lage godt urtesmør!
Jeg er glad i å grille, og griller all slags mat.  Urtesmør er et godt tilbehør til grillmat, og med urter fra egen hage, er det ingen grunn til å kjøpe ferdig urtesmør i butikken.  Hjemmelaget urtesmør er ferskvare med begrenset holdbarhet (ca 1 uke i kjøleskap). Det går derimot fint å fryse ned urtesmør, og da kan en lage litt større porsjon når en først er i gang.  Skal en lage urtesmør synes jeg det er avgjørende at en faktisk bruker ekte smør og ikke plantemargarin. En bør også bruke noen ekstra kroner på godt smør. Jeg bruker som regel Røros Smør fra Rørosmeieriet til dette formålet. 

En kan komponere og blande mange ulike krydder i smøret.  Jeg synes imidlertid det er best å bruke noen få «reine» smaker og heller lage forskjellige typer urtesmør enn å blande alt mulig av krydder i et og samme smør.  

Å lage urtesmør er enkelt og her er en god oppskrift på urtesmør med persille og hvitløksgress:

250 gram godt smør
10 – 12 blader hvitløksgress (kan byttes ut med 3 fedd hvitløk)
Frisk bladpersille tilsvarende ca 8 ss(stilken kan også brukes)
1,5 ts salt
1,5 ts hele pepperkorn 

Slik gjør du:


Ta ut smøret fra kjøleskapet i god tid før tilberedning slik at smøret blir romtemperert. Hakk persillen og hvitløksgresset. Jeg bruker en spesiell urtekutter til dette, da urtene bør være finhakket. Knus pepper i en morter (sammen med saltet hvis du bruker Maldon eller annet salt som ikke er finmalt). Del smøret opp i terninger. Ha alle ingrediensene i en foodprocessor, kjøkkenmaskin eller annet utstyr som kan blande godt. Sørg for at alle ingredienser er godt blandet inn i smøret. Smørblandingen fordeles og rulles i bakepapir
Fordel smørblandingen utover et bakepapir og rull det sammen som ei pølse eller lignende. Ofte kan smøret bli litt for mykt til å formes, og det bør da settes noen minutter i kjøleskap før det formes. Når smøret er ferdig formet i bakepapiret legges det i kjøleskapet til det blir hardt. 

Urtesmøret er nå klart til bruk. Jeg kutter smøret opp i passende porsjoner og fryser disse ned. Til grillmat kutter jeg smøret opp i biter med tykkelse på ca 1 cm, og legger det oppå det den ferdig grillede maten rett før servering. Jeg bruker urtesmør med hvitløksgress og persille til både kjøtt, fisk og grønnsaker. 
  Kommentarer

Populære innlegg