Hjemmelaget urtesmør med hvitløksgress og persille
Det er ikke mulig å få kjøpt hvitløksgress på butikken, du må derfor dyrke selv. Dette kan gjøres ved å sette ned fedd om høsten slik jeg har gjort, men da er det et godt råd å finne sorter som egner seg for norske forhold. Et alternativ er å sette ned noen hvitløksfedd av butikkhvitløk i jord og sette disse i vinduskarmen. Du har kanskje opplevd at hvitløken har spirt ved å ligge på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet? Disse kan du med fordel sette i jord og vanne godt. Det kommer da fort opp grønt hvitløksgress som kan klippes av og brukes i matlagingen.
Jeg anbefaler derimot ikke å sette hvitløk kjøpt i vanlig matbutikk i hagen din, da disse kan inneholde sykdommer som kan infisere jorda og andre løkvekster.
Alt du trenger for å lage godt urtesmør! |
En kan komponere og blande mange ulike krydder i smøret. Jeg synes imidlertid det er best å bruke noen få «reine» smaker og heller lage forskjellige typer urtesmør enn å blande alt mulig av krydder i et og samme smør.
Å lage urtesmør er enkelt og her er en god oppskrift på urtesmør med persille og hvitløksgress:
250 gram godt smør
10 – 12 blader hvitløksgress (kan byttes ut med 3 fedd hvitløk)
Frisk bladpersille tilsvarende ca 8 ss(stilken kan også brukes)
1,5 ts salt
1,5 ts hele pepperkorn
Slik gjør du:
Ta ut smøret fra kjøleskapet i god tid før tilberedning slik at smøret blir romtemperert. Hakk persillen og hvitløksgresset. Jeg bruker en spesiell urtekutter til dette, da urtene bør være finhakket. Knus pepper i en morter (sammen med saltet hvis du bruker Maldon eller annet salt som ikke er finmalt). Del smøret opp i terninger. Ha alle ingrediensene i en foodprocessor, kjøkkenmaskin eller annet utstyr som kan blande godt. Sørg for at alle ingredienser er godt blandet inn i smøret.
Smørblandingen fordeles og rulles i bakepapir |
Urtesmøret er nå klart til bruk. Jeg kutter smøret opp i passende porsjoner og fryser disse ned. Til grillmat kutter jeg smøret opp i biter med tykkelse på ca 1 cm, og legger det oppå det den ferdig grillede maten rett før servering. Jeg bruker urtesmør med hvitløksgress og persille til både kjøtt, fisk og grønnsaker.
Kommentarer
Legg inn en kommentar