Årets chili- og paprikasorter 2017!

Da er det januar og nytt år. Nå er det også tid for å så årets første frø. Chili bør sås nå for å rekke å gi god avling i løpet av den korte norske vekstsesongen.

Et utvalg chilisorter fra sesongen 2016
I år skulle vi prøve å redusere antall chilisorter, men med så mange ulike frø og velge mellom ble det også i år svært vanskelig. I fjor hadde vi 13 ulike sorter chili og to sorter paprika. Noen av disse sortene blir med oss videre, mens noen er byttet ut for å gi plass til nye. Det blir 14 sorter chili og to sorter paprika i år, men i motsetning til fjoråret skal vi kun ha en plante av hver sort.

Følgende sorter vil vi prøve oss på i år:

Pink Tiger
Pink Tiger er et resultat av kryssing mellom chilisortene Bhut Jolokia og Pimenta da Neyde. Bhut Jolokia er også kjent under navnet Ghost pepper og er en svært sterk chili. Pimenta da Neyde har en karakteristisk lilla farge både på fruktene og selve planten, men er langt fra så sterk som Bhut Jolokia.
Pink Tiger skal ha tilnærmet samme smak som Bhut Jolokia, men er ikke like sterk. Selve planten har noe av den samme lillafargen som Pimenta da Neyde, mens fruktene får et veldig spesielt utsende og modner fra helt lilla til ferskenfarge med lilla og rosa striper. 


Lemon-Drop
Lemon-Drop
Dette er en av de beste chilisortene vi har dyrket. Den gir store avlinger og har en meget god smak med citrus preg. Sorten gir avlange litt ruglete gule frukter. Chiliene har litt styrke, men er ikke blant de sterkeste. Vår erfaring er at denne sorten har mange bruksområder. Spesielt god til skalldyr og fiskeretter. Vi har også brukt den sammen med multer og is. Dette er en sort vi virkelig kan anbefale da den er relativt lett å dyrke og har en svært god smak. Det er andre gang vi overvintrer denne planten, så det blir tredje sesongen vi dyrker denne.

Cap 267
Det noe spesielle navnet på denne chilien minner kanskje ikke om en veldig god chili, men Cap 267 er av flere vurdert som verdens beste chili. Chilien er en hybrid som er krysset frem i Finland. Planten har en buskete vekst og skal gi mange og relativt tidlige modne frukter. Fruktene modner fra lysegrønn til en flott rød farge. Chilien skal ha middels styrke.


Pimientos de Padrón
Dette er en klassisk tapaschili som opprinnelig kommer fra Galicia nordvest i Spania. Noen regner den også som en paprika.  Pimientos de Padrón modner fra grønn til rød, men blir tradisjonelt brukt som grønn, gjerne grillet eller stekt i olje med litt salt. Chilien skal ha en fruktig og god smak. Når fruktene høstes som grønne vil de fleste ikke være sterke, men omtrent 1 av 10 vil være sterk. Pimientos de Padrón har derfor fått kallenavn som “Spanish Roulette”, “Capsicum Roulette” og “Tapas Roulette”. Lar du derimot fruktene få modne til rød skal alle bli sterke.Red Habanero Arctic Strain
Red Habanero – Arctic Strain
Habanerosort avlet frem fra den norske chiliprodusenten Arctic Chili. Denne sorten skal være dyrket frem fra ulike habanerofrukter der de største, mest smakfulle og sterke fruktene er valgt ut. Sorten gir rik avling og styrken er ofte betydelig sterkere enn den en får kjøpt i butikken. Fruktene har en flott rød farge og har mye av den klassiske habanero aromaen.  Planten har vi overvintret fra 2016. 


Habanero Dulce
Dette er noe så sjeldent som en habanero uten styrke av betydning. Den skal ha den klassiske habanero aromaen og smak av fersken og mango. Dulce får oransje-rosa frukter.  Som andre habanerosorter gir Dulce vakre buskete planter.


Aji Pineapple Ingen spiring
Som andre Aji-chilisorter har denne en fruktig smak og som navnet antyder så har denne et hint av ananassmak. Fruktene modner fra grønn til en flott gul farge. Skal være en svært produktiv plante.  Aji Pineapple skal opprinnelig ha kommet fra Peru der den brukes i mange ulike peruanske matretter.


Rocoto Grande
Rocoto Grande
Det latinske navnet på Rocotochili er Capsicum pubescens. Pubescens betyr hårete og er ganske beskrivende for denne typen chili. Grande betyr “stor” på portugisisk og spansk og dette er en av rocotosortene som gir størst frukter. Rocoto skiller seg veldig ut fra andre chilisorter/familier. De har hårete blad og stengler, har svarte frø og tykke fruktvegger som hos paprika. Rocoto har også et særegent innhold av stoffet capsaicin, noe som gir den en kombinasjon av smak og «hete» som er forskjellig fra andre chili (capsaicin er stoffet som blant annet gjør chilien sterk).
De aller fleste rocotosortene har også flotte lilla blomster. Rocoto er blant de minst dyrkede chilisorter i verden, da de er mindre egnet for dyrking kommersielt.  Vi dyrket Rocoto Grande førte gang i 2016 og fikk fram relativ bra avling. De største fruktene fikk en størrelse på 60-70 gram. Styrken/heten er ikke veldig sterk men betydelig sterkere enn f.eks. Cayenne.  På grunn av sin størrelse og tykke fruktvegger er Grande egnet for stuffing noe som kan gi en spennende rett. Med sin spesielle type hete og mye fruktsaft synes vi den er spesielt godt egnet til å lage chilisaus, gjerne blandet sammen med andre chilisorter som f.eks. habanero.


Rocoto Costa Rican Red
Dette er en medium stor rocotochili som skal skille seg litt ut i smak fra de andre rocotovariantene ved at den har en naturlig lukt og smak av eple.  Som navnet tilsier kommer denne sorten opprinnelig fra Costa Rica, men den er også vanlig å dyrke i Peru, Chile, Ecuador og Bolivia.


Blomster av rocoto “Cochabamba”
Rocoto(Locoto) “Cochabamba”
Vi har fått denne rocotosorten fra en bekjent. Frøene er hentet fra byen Cochabamba i Bolivia. Cochabamba er den regionen i Bolivia der det dyrkes mest rocotochili, eller locoto som det heter i Bolivia. Vi er usikker på hvilken rocotosort dette er, så vi kaller den bare “Cochabamba” foreløpig. Vi dyrket denne i 2016 også, men fikk ikke frem frukt dette året. Planten ble svært stor og kraftig og var ganske ulike plantene av de andre to rocotosortene vi dyrket i 2016. De som hentet frøene fra Cochabamba har fortalt at fruktene blir grønne hos denne sorten. Slik vi har forstått det, blir ingen chilisorter grønne som fullmodne, men derimot blir mange sorter høstet som grønne. Det blir derfor spennende å se fruktene på denne. Vi har overvintret plantene fra 2016 og håper å få fram frukt i 2017.


Rocoto Turbo Pube NY! 10.02.2017
Denne rocotosorten kommer opprinnelig fra provinsen Azuay i Ecuador. Gir avlange frukter på 6-9 cm og modner fra grønn til mørk oransje. Fruktene skal ha bra styrke og planten kan gi stor avling sammenlignet med mange andre rocotosorter.   Skal være fruktig på smak.

NuMex Lemon Spice 
Dette er noe så sjeldent som en gul Jalapeño. NuMex står for New Mexico og er en benevnelse på chilisorter som er utviklet ved The Chile Pepper Institute ved New Mexico State University. NuMex Lemon Spice er et resultat av kryssing mellom paprikasorten Permagreen og Jalapeño sorten Early Jalapeño. Gjennom kryssing av disse har en fått frem en gul variant som igjen er krysset tilbake i ulike runder med Early Jalapeño. På denne måten har en bevart genene som gir den gule fargen, samtidig som Jalapeño genene er bevart.  Navnet Lemon Spice har ingen ting med smaken å gjøre, men er kun knyttet til Jalapeñoens farge.


Trinidad Perfume
Trinidad Perfume, ungplante
Dette er en habanerolignende chili nesten helt uten styrke. Denne sorten kommer naturlig nok fra Trinidad og gir rikelig med guloransje relativt små frukter. Den har en ganske spesiell fruktig og krydret smak som lett kan bli dominerende i matretter. Dette var en av de vakreste chiliplantene vi dyrket i 2016 og den står nå innendørs og har holdt seg nesten like fin.    

Hinklehatz Yellow
Hinkelhatz er en chilisort med en spesiell historie. Den ble opprinnelig dyrket av Nederlendere som hadde bosatt seg i Pennsylvania i USA. Hinkelhatz betyr hønsehjerte, et navn som godt beskriver chiliens utseende. Chilien har nemlig en form og størrelse som ligner et hønsehjerte. Hinkelhatz er en relativt strek chili som gir mange frukt per plante. Den tåler godt vekst i et kjølig klima og skal være motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer. Vi dyrket den røde varianten i 2016 og dette var en av de mest produktive chilisortene vi hadde dette året. Sorten gir også en vakker plante med tett vekst og små blader. Den gule varianten er betydelig mindre vanlig enn den røde.


Habanero Chocolate Hand Grenade NY! 10.02.2017
Denne habanerosorten gir frukter med en form som ligner på håndgranat fra andre verdenskrig. Er en sterk chili med god smak, med et hint av røykaroma. Fruktene blir brune som fullmodne. 


El Oro De Ecuador NY! 10.02.2017
Baccatumchili som opprinnelig kommer fra provinsen El Oro i Ecuador. Den skiller seg litt ut fra de fleste chilisorter i gruppen baccatum, da den har ganske tykke fruktvegger. Planten blir ca 1,5 meter høy og kan gi stor avling. Fruktene blir 3-4 cm lange og 2-3 cm brede. De modner fra grønn til guloranje. Smaken skal være svært fruktig og chilien er middels sterk. Sorten skal klare seg godt i litt kjøligere klima. 


Paprikasorten Ferenc Tender
Ferenc Tender
Denne paprikasorten kommer fra Ungarn. Vi dyrket den for første gang i 2016. Dette er en skikkelig tidligsort. Vi sådde i starten av januar og fikk den første modne frukten den 10.juni.  Ferenc Tender gir mellomstore kjøttfulle frukter med søt og god smak.  Blir røde som moden, men kan høstes både som lysgul og oranje.  Hvis en skulle lykkes med å dyrke paprika på friland (utendørs)i Norge, må dette være en utmerket sort å prøve med.  Anbefales.

Hungarian Boldog
Dette er en paprikasort med mye smak. Den har faktisk også litt styrke/hete i motsetning til paprikasorter de fleste er vant til her i Norge(paprika er jo også en chili). Som navnet antyder så kommer denne sorten fra Boldog i Ungarn, der den er en vanlig ingrediens i ungarsk gulash. Fruktene skal få en dyp rød farge og blir mellom 12 og 15 cm lange.


Les mer på bloggen:

Hvor får vi tak i frø og knoller?

Rocotopepper - spennende chiliplante tilpasset vekst i "kjølige" områder

Årets chili- og paprikasorter 2016
Kommentarer

Populære innlegg