Old Norway - en gammel norsk tomatsort?

I 2016 fikk vi tilsendt noen tomatfrø fra NorGen (Nordisk Genressurssenter). Detter var frø fra en tomatsort ved navn Old Norway.
Tomatsorten Old Norway fra sesongen 2016

Frøene er hentet til NordGen fra organisasjonen Seed Savers i USA.
En vet ikke så veldig mye om historien til denne tomatsorten, men ut fra navnet kan det være en sjanse for at den opprinnelig har kommet fra Norge, eller at norske immigranter har innført den til USA. En vet derimot at en dame ved navn Grama Minnie Ethyl Hooker fikk frø av denne sorten fra sin far i 1899 og at hun dyrket sorten i sin hage i byen Paris i Michigan. I 1972 overleverte hun frø av Old Norway til Seed Savers i USA, som har tatt vare på den og delt den videre. Sammen med andre grønnsaksorter ble frø sendt fra Seed Savers i USA til NordGen i 2011. I 2016 kom den som sagt til oss, hvor vi har dyrket den frem i drivhus. 
Sammen med noen andre "hobbydyrkere" har vi fått ansvar for å dyrke frem Old Norway for å dele frø gjennom Planteklubben for poteter, urter og grønnsaker.

Old Norway er en bifftomatsort som gir store tomater med mye fruktkjøtt og relativt lite frø. Tomatene blir røde med noe utjevn farge og form. Selve tomatplanten blir stor og kraftig og setter mange sideskudd (tyver) som må tas bort.
Old Norway har mye fruktkjøtt å få frø
Vi fikk frem bare 3 tomater i løpet av sesongen 2016 , men de var derimot veldig stor (rundt 500g). Det skal sies at vi fikk frøene ganske seint på året og vi fikk derfor ikke utnyttet vekstsesongen optimalt. En kan derimot ikke forvente veldig mange tomater hos en tomatsort som gir så store frukter.

Når det gjelder smak så synes vi at denne var en av de bedre bifftomatsortene vi har dyrket. Den har en god smak med en del sødme. Da den har mye fruktkjøtt og få frø passer den godt til supper, sauer og andre varmretter. 

Denne sorten blir garanter med oss videre denne sesongen. 

Les mer:


Tomatsorter fra Norge - NIBIO


Småøran kjøkkenhage - Årets tomatsorter i kjøkkenhagen 2016


         Kommentarer

Populære innlegg