Årets tomatsorter 2017!

Når jula er over og det nye året har synket inn, har mange det travelt med å sette tomatfrø. Det er forståelig at en blir ivrig med komme i gang. Det er derimot ingen grunn til å ha det travelt enda.

Et utvalg tomatsorter fra 2016
Skal en så tomater veldig tidlig bør en bruke kunstig vekstlys. Uten nok lys vil en få lange, tynne og svake tomatplanter, som ofte produserer mindre og er mer utsatt for sykdommer og andre skader. Skal en så tomater uten å bruke vekstlys bør en ikke så for tidlig på året. Det er alltid viktig å sørge for at plantene får nok lys. Uten kunstig vekstlys bør en derfor sette småplantene i en sørvendt vinduskarm med store glassflater. Temperatur har også betydning for hvor mye lys en plante trenger. Jo høyre romtemperatur plantene har jo mer lys trenger de.

Vi har brukt å så tomatfrøene i starten på mars. I mars kan det være nok naturlig lys ute, men dette varierer veldig med hvor du bor i landet. Vi bruker derimot alltid kunstig vekstlys til småplantene våre, da dette gir kortere og kraftigere planter med godt rotsystem. Da er plantene godt rustet for et videre liv i drivhus eller på friland.

I likhet med chili er det et utall tomatsorter å velge mellom og det er vanskelig å begrense antall sorter en vil dyrke. Skal en derimot prøve å dyrke tomater ute på friland i "trønderklima" er utvalget mer begrenset. Flere av sortene vi skal dyrke ute i år, er det dessverre veldig vanskelig å skaffe frø av. Vi har fått tak i mange av sortene ved å bytte frø med andre tomatdyrkere. I år er vi så heldige å fått tak i mange nye sorter som kan egne seg for dyrking ute her i Midt-Norge.

Følgende tomatsorter skal vi prøve å dyrke i år:

På friland (utetomater)

Ida Gold
Ida Gold fra sesongen 2015
Amerikansk busktomatsort. Denne har vi dyrket i flere år. Ida Gold blir alltid tidligst moden av alle sortene vi har prøvd ute. Den produserer også rikelig med tomat. Tomatene blir på størrelse med en golfball og starter modningen som gul og blir oransje som fullmoden. Smaken er også god. Vi har brukt den både i sauser og salater.

Utyonok
Russisk busktomatsort som skal gi stor avling med små hjerteformede oransje tomater på 50-90 gram. Navnet Utyonok betyr andungen. Vi har ellers lite informasjon om denne sorten.

Saraev Otbor 1
Er en russisk busktomatsort som er avlet frem av P.Y. Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Skal bli en kompakt plante med røde små til mellomstore tomater (100-200 gram). Tomatene har en rundt flattrykt form og skal ha en god og balansert smak.

Bellstar
Dette er en produktiv tomatsort som har gitt relativt tidlige tomater hos oss. Sorten har faste tykke fruktvegger og den er svært godt egnet som saustomat. Smaken er også god og tomatene har et vakkert utseende med fin form og knallrød farge som fullmoden. Vi har brukt denne sorten både til saus og i salater.


Busktomaten Siberia sesongen 2016
Siberia
Denne russiske tomatsorten produserer bra med tomat og har en fin form med en liten tupp på enden. Den er på størrelse med en golfball og har faste fruktvegger. Den blir rød som fullmoden men kan ha noe grønnskjær på toppen. Dette var den desidert beste utetomaten på smak sesongen 2016 og er etter vårt syn på høyde med de beste røde tomatene vi har smakt. Det finnes også en sort med nesten likt navn, Siberian, men dette er ikke samme sort.

Sibirskiy Kozyr
En middels tidlig variant av tomatsorten Siberian fra Russland. Dette er en busktomat som skal gi store røde tomater, som kan bli mellom 500-700 gram. Vi dyrket den i drivhus sesongen 2016, men der ble ikke tomatene særlig store. Tomatene var derimot gode på smak og har både sødme og er syrlig noe som gir fin aroma. Sorten skal være godt egnet for nordisk klima, så i år skal vi prøve å dyrke den på friland.

Latah
Latha Busktomat sesongen 2016
Er en tidlig rød busktomat som ble utviklet på 70-tallet ved Universitetet i Idaho i USA. Selve planten har relativt lang avstand mellom bladene til å være en busktomat, noe som gjør at mer lys kommer til. Dette bidrar til at tomatene modner fortere. Tomatene har en god balanse mellom syre og sødme, noe som gir den en svært god smak. Sorten dyrket vi også i 2016 med godt resultat.

0-33
Er en russisk busktomatsort avlet frem av P.Y. Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Dette skal være en veldig hardfør tomatsort som skal tåle lave temperaturer og mye nedbør. Gir røde runde og litt flate tomater på 80-200g. Skal ha en søt og god smak.

Arbalet (ingen spiring)
Russisk busktomatsort som også skal være egnet for dyrking i kjølig klima. Navnet Arbalet er russisk og betyr armbrøst. Sorten skal gi stor avling med små røde plommeformede tomater på 50-80 gram.  Vi har ellers lite informasjon om denne sorten.

Nevskiy
Russisk busktomatsort som skal gi tidlig modne tomater. Tomatene er røde og har en størrelse på 40-70 gram. Skal ha god smak. Vi har ellers lite informasjon om denne sorten. Sannsynligvis samme sort som går under navnet Nevsky.

Saraev Shtambovyi
Er en  russisk busktomatsort avlet frem av P.Y.  Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Skal være en veldig tidlig tomatsort. Sorten skal gi runde røde tomater på 50 - 120 gram. Skal ha en søt og god smak.

Novinka Altai
Novinka Altai sesongen 2016
Denne russiske sorten fra Sibir gir mange og tidlige tomater. Den har vokst godt hos oss selv under lave temperaturer. Mange av tomatene har blitt ganske så store og er den av våre utetomatsorter som har gitt de desidert største tomatene. Selv om tomatene er relativt store er sorten en av de første til å bli moden i hagen vår. Dette er en kjøttfull tomatsort med mye smak. Smaken har en perfekt balanse mellom sødme og syre.

Spiridonovskie
Busktomatsort som er avlet frem av en russer ved navn P.Y. Saraev som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Dette skal være en "dvergplante" som bare blir 40-50 cm høy. Sorten skal være motstandsdyktig mot sykdommer og tåle litt frost. Tomatene blir røde og 60-100 gram store.

Boney M
Denne tomatsorten fra Russland skal være svært tidlig. Bruker bare 45 dager fra blomst til moden tomat. Sorten skal gi god avling med røde tomater på mellom 60-100 gram. Denne tomatsorten gir også tomater selv om den ikke blir pollinert. Tomater som ikke blir pollinert får ikke frø, men smaken skal derimot være bedre hvis den får frø og er pollinert.

Venus
Busktomatsort av "dvergtype" som bare blir ca 20 cm høy. Planten blir veldig kompakt og skal gir stor avling med oransje tomater med størrelse som cherrytomat.

Norderås busk
Norderås Busk fra sesongen 2016
Dette er noe så sjeldent som en helnorsk tomatsort. Den ble avlet frem ved Norges Landbrukshøgskole i 1950-årene. Dette er den sorten som tok lengst tid å bli moden hos oss sesongen 2016, men den gav derimot bra avling. Norderås busk gir tomater med rødorange farge og har tykke fruktvegger som blir bløte når den blir fullmoden. Er en god og velsmakende tomatsort.  

Saraev Bezrassadnyi
Er en busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev, som har spesialisert seg på avl av tomatsorter som tåler kjølig klima. Skal være en tidlig sort og svært produktiv sort. Tomatene blir røde med en rund sammentrykt form og blir 100-150 gram store. Har en "klassisk" litt syrlig tomatsmak.

Sub Arctic Plenty

Busktomatsort utviklet på 40-tallet for dyrking av US air force for dyrking ved deres base på Grønnland. Produserer røde tomater på rundt 40 gram, med tykke fruktvegger. Skal ha en syrlig og ordinær tomatsmak. Skal tåle et vått og kjølig klima.  


I drivhuset

Ansofs gule (Tante Cis)
Tomatsort med en spennende historie, som har vært dyrket i Norge i over 100 år. Gir gule middels store og runde tomater med god smak. Tomatene vokser i ranker med 6-10 frukter. Plantene har en kraftig og kompakt vekst. Relativt sein sort. Det er tredje året vi dyrker denne sorten.

Sungold F1
Påstås å være en av verdens søteste tomater. Gir stor avling med oransje cherrytomater på ca 15-20 gram. Skal være en sort som gir tidlige tomater. Da dette er en såkalt F1, er den ikke frøekte. Det vil si at den er en krysning mellom to ulike stabile tomatsorter. Tar en frø av disse tomatene for å dyrke videre på, vil en ikke få samme tomatsort.

Old Norway
Old Norway fra sesongen 2016
En vet ikke så veldig mye om opphavet til denne tomatsorten, men ut fra navnet kan det være en sjanse for at den opprinnelig har kommet fra Norge, eller at norske immigranter har innført den til USA. En vet derimot at en dame ved navn Grama Minnie Ethyl Hooker fikk frø av denne sorten fra sin far i 1899 og at hun dyrket sorten i sin hage i byen Paris i Michigan. I 1972 overleverte hun frø av Old Norway til Seed Savers i USA. Vi fik frø av sorten fra Nordisk Genressurssenter (NordGen)i 2016. Old Norway er en bifftomatsort som kan få tomater på over 500g. Den har mye fruktkjøtt og relativt få frø og er derfor en god saustomat. Tomatene blir røde med noe utjevn farge og form. Selve tomatplanten blir stor og kraftig og setter mange sideskudd (tyver).

Azoychka
Russisk tomatsort. Gir gule mellomstore til store tomater med noe rillete overflate. Vokser i klase med 5-6 tomater. Tomatene har et fast og saftig fruktkjøtt og har en smak med mindre syre en «vanlige» røde tomater. En av våre favoritter som vi dyrket første gang i 2016.

Paul Robeson
Russisk bifftomatsort oppkalt etter den afroamerikanske sangeren og skuespilleren Paul Robeson. Gir mellomstore til store brunrøde tomater. Denne sorten er meget god på smak og har vunnet flere priser for den gode smaken.
Paul Robeson sesongen 2016
En av våre favoritter som vi dyrket første gang i 2016.

Russian Big Roma
Som navne tilsier er dette en Russisk tomatsort. Sorten skal gi relativt store plommeformede røde tomater. Tomatene har fast fruktkjøtt og moderat med frø, og skal ha mye smak. Den er derfor godt egnet som en saustomat. Det er første året vi dyrker denne.

Lemon Tree
Er en gul tomatsort som gir tomater som har en form som ligner veldig på sitroner. Den har faktisk også et hint av citrusmask. Fruktene er kjøttfulle med middels tykke vegger. Har flere bruksområder og skal blant annet være godt egnet til tørking. Det er første året vi dyrker denne.

Pokusa
Dette er en polsk cherrytomat som gir små runde og lysrøde tomater. Sorten skal være kjent for å gi rikelig avling med velsmakende tomater. Planten kan bli svært høy. Det er første året vi dyrker denne.

Stripes of Yore sesongen 2016
Stripes of Yore
Dette er en ganske ny sort fra USA som ble dyrket frem i 2013.  Sorten gir gule tomater med «striper» av blålilla farge. Tomatene har en mild god smak med en fin balanse mellom sødme og syre.  Sorten gir små til mellomstore tomater. Vi dyrket den første gang i 2016 og dette var den sorten som både ble først moden og den sorten som gav tomater lengst utover høsten. Anbefales både pga. produktiviteten og smaken i tillegg til at den er veldig vakker.

Dwarf Purple Heart
Denne tomatsorten ble introdusert i 2015 og er avlet frem gjennom et prosjekt med navn The Dwaf tomato Project. Det finnes en rekke ulike tomatsorter på markedet som har sitt opphav gjennom dette prosjektet. Som navnet kanskje antyder blir ikke denne tomatplanten veldig høy (opp mot 180 cm i drivhus). Sorten skal produsere mange hjerteformede og kjøttfulle tomater. Fargen er burgunderrøde og de skal ha en dyp, rik og god smak. Det er første året vi dyrker denne.Les mer om tomatdyrking og valg av sort:

Tomater for dummies! - Dyrk det selv!

Hvilke sorter skal man velge? - Hellenes TomatPrat

Les mer om tomater på denne bloggen:

Old Norway - en gammel norsk tomatsort?

Årets tomatsorter i kjøkkenhagen 2016


Kommentarer

  1. Hej! Latah är inte rysk, utan amerikansk. Den utvecklades, tillsammans med t.ex. Ida Gold av Art Boe vid Idaho University. Jag är själv riktigt sugen på att odla tomater från dwarf-projektet, men har svårt att hitta frön. hur fick du tag på dina? /Charlotta

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Takk for tilbakemelding om Latah tomaten. Jeg skal rette dette i innlegget. Frø av Dwarf tomater har jeg skaffet her: http://tomatprat.blogspot.no/2015/09/salg-av-tomatfr-oppdatert-for-2017.html

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg