Årets beste utetomater 2017

2017 vil nok gå inn i historien som en av de mest utfordrende vekstsesongene. Spesielt har flere av våre ettårige grønnsaker slitt med en kald og fuktig vår og forsommer, nesten uten sol. Dette har resultert i en dårlig start for mange av vekstene vi dyrker, noe som er vanskelig å ta igjen utover sesongen. 


Tomatene har modnet seint men godt denne sesongen
Men som vi har skrevet om tidligere, har dette vært en perfekt sesong for å teste ut nye sorter. I år hadde vi da også mange nye tomatsorter som vi skulle dyrke utendørs. En overvekt av sortene vi har dyrket kommer opprinnelig fra nordlige deler av Russland. En del av de mest spennende nye sortene vi har fått frem i år er avlet frem av en russer ved navn Pavel Yakovlevich Saraev. Vi har skrevet litt om han nederst i denne bloggposten. 

Med noen få unntak har alle tomatsortene vi har dyrket ute i år gitt grei avling. Til sammenligning har situasjonen i drivhuset vært mer begredelig. Det er allikevel en del tomatsorter som har overrasket og skilt seg ut av utetomatene. Det har i år vært vanskelig å plukke frem de fire beste sortene slik vi gjorde i fjor. Vi har derfor valgt ut 6 sorter som årets beste denne sesongen, men det har også vært vanskelig å begrense seg til 6.

Alle våre utetomater er busktomater som vi dyrker i store krukker. Noen får stå under tak, mens andre står under åpen himmel. 

Vi kommer i år til å tilby en del frø av de mest hardføre sortene vi har dyrket. Frøliste vil etterhvert bli lagt ut på bloggen, så følg med hvis du er interessert i å kjøpe. 

Sesongens beste utetomater 2017

Spiridonoviskie
Spiridonoviskie
Busktomatsort som er avlet frem av P.Y. Saraev. Dette er en "dvergplante" som bare blir 40-50 cm høy. Sorten skal være motstandsdyktig mot sykdommer og tåle litt frost. Tomatene blir røde og 60-150 gram store. Dette er en av sortene som har imponert oss mest denne sesongen. Første tomat ble moden den 13.juli og da hadde det ikke vært temperaturer over 16 garder siden den ble satt ut. Med noen få unntak hadde det heller ikke vært sol. Tiltross for at planten ikke blir så stor, produserer den mange mellomstore tomater med en god søtlig smak. Planten fikk litt stygge blader etter at den ble utsatt for mye nedbør, men totalt sett vurderer vi denne som den aller beste tomatsorten denne sesongen. 

Saraev Otbor 1
Saraev Otbor 1
Er en russisk busktomatsort som er avlet frem av P.Y. Saraev. Kompakt plante med røde små til mellomstore tomater (60-200 gram). Hos oss ble de fleste tomatene rundt 100 gram og planten har blitt over meteren høy. Tomatene har en rundt flattrykt form og har en meget god og balansert smak. Dette var muligens den mest produktive sortene sesongen 2017. Den første tomaten ble moden den 28.juli. Selve planten tålte godt nedbør og har hele tiden hatt grønne fine blader. Tomatene har også holdt seg bra uten flekker eller andre missdannelser. Vi har valgt ut denne grunnet dens høye produktivitet og gode smak.

Venus
Venus
Busktomatsort av "dvergtype" som bare blir ca 20 cm høy. Dette er en ganske ny tomatsort utviklet i Tsjekkia i 2007. Planten blir veldig kompakt og gir stor avling med oransje tomater med størrelse som en liten cherrytomat. Venus var den sorten som gav desistert tidligst tomater denne sesongen, med første modne frukt den 3.juli. Sorten er også veldig god på smak hvis du plukker de som oransje og fullmodne. Plantenes blader ble veldig stygge etter mye nedbør, men dette har ikke hindret den i å produsere mengder av velsmakende små tomater. Venus tar liten plass og klarer seg godt i en litt mindre potte. En av våre favoritter grunnet tidlig modning og dekorativ plante.
Utyonok
Utyonok
Russisk busktomatsort som gir stor avling med små oransje tomater på 30-90 gram. Navnet Utyonok betyr andungen. Sorten gir bra avling med tomater som sitter tett på klaser. Hos oss ble plantene ca 1 meter høye med få sideskudd. Bladene blir fort stygge ved mye nedbør, men den produserer bra med tomater tiltross for dette. Tomatene har relativt tykke fruktvegger men er allikevel en saftig tomat med en klassisk tomatsmak. Første modne tomat sesongen 2017 kom den 23.juli. En av våre favoritter grunnet høy produktivitet på en plante som er lite plasskrevende.


0-33
0-33
Er en russisk busktomatsort avlet frem av P.Y. Saraev. Dette er en veldig hardfør tomatsort som skal tåle lave temperaturer og mye nedbør. Gir røde runde og litt flate tomater på 60-200g. Dette var også en av de mest produktive tomatene denne sesongen. 
Smaken har også vært blandt de beste med mye sødme og ellers en klassisk god tomatsmak. Første tomat ble moden den 25.juli. Selve planten har klart seg tålig bra i mye nedbør. Den har hatt en kraftig bladvekst og ganske mange sideskudd, så vi har tynnet den 2-3 ganger i løpet av sesongen. En av våre favoritter grunnet smak og produksjon.
Saraev Bezrassadnyi
Saraev Bezrassadnyi
Er også en busktomatsort som er avlet frem av russeren P.Y. Saraev. Er en relativt tidlig og produktiv sort. Denne sesongen har denne sorten vært en av de mest produktive og gav oss den første modne tomt den 21.juli. Tomatene blir røde med en rund sammentrykt form og blir 80-150 gram store. Har en "klassisk" litt syrlig tomatsmak, men også en del sødme. Selve planten har klart seg tålig bra i mye nedbør og vokst seg kraftig og stor med mye bladverk og en del sideskudd. Vi har tynnet denne et par ganger i løpet av sesongen. Tomatene har holdt seg god på denne sorten, med få skader og missdannelser. Den har også jevnt over gitt oss ganske store tomater sammenlignet med mange av de andre sortene.


Dette var altså de 6 beste sortene ute denne sesongen. Vi har også hatt bra resultat med sortene;

Siberia, Sibirskiy Kozyr, Novinka Altai, Boney M, Saraev Shtambovyi, Nevskiy og Ida Gold.

Sistnevnte ble rammet av sykdom som småplante og veksten ble derfor betydelig satt tilbake. Det skal derimot nevnes at Ida Gold har vært den tidligste og en av de mest produktive sortene tidligere sesonger. 

Les mer på bloggen:

2017 - DEN PERFEKTE SOMMEREN FOR UTPRØVING AV NYE TOMATSORTER!

ÅRETS TOMATSORTER 2017!

ÅRETS BESTE UTETOMATER 2016!


Pavel Yakovlevich Saraev 

På slutten av 1930-tallet startet en russer ved navn Pavel Yakovlevich Saraev et systematisk prosjekt for å foredle frem tomatsorter som skulle være motstandsdyktig mot frost, tørke og sykdommer. 

Hans prosjekt startet med at han oppdaget at en tomatplante hadde overlevd en skikkelig hard frostnatt. Dette gav startskuddet for et systematisk avelsprosjekt som varte i flere tiår. Saraev fikk blant annet avlet frem flere sorter som kunne tåle litt frost. I tillegg avlet han frem en rekke sorter som kunne vokse godt under kjølige forhold. Få av sortene skal ha vært i kommersiell bruk i dag, men en del av dem er tatt vare på av private frøsamlere. 

Vi har vært så heldige å få byttet til oss noen frø av tomatsorter som Saraev har avlet frem. En av sortene vi fikk, spirte dessverre ikke, men alle de andre har vokst opp til store planter som har produsert bra med tomater. Sortene vi har dyrket heter; Saraev Otbor 1, 0-33, Saraev Shtambovyi, Spiridonovskie og Saraev Bezrassadnyi

Mange av sortene han dyrket frem fikk navnet Saraev i seg. Finnes du en sort med dette navnet er det derfor stor sannsynlighet at det er en hardfør tomatsort som er dyrket frem av han. Saraev dyrket frem både busktomater og vanlige ranketomater.

Her er navnet på noen andre sorter vi har funnet informasjon om:
Saraev M-22, Saraev Druzhnyi, Saraev I-2, Saraev Orenburzhets, Saraev Gruntovye, Saraev Svetloplodnye, Saraev Stoikiy, Saraev Svetloplodnyi, Saraev Stoykiy, Saraev Rozovyi Novyi, Stepnyak.

Kommentarer

  1. Interessant post.
    Etter supersesongen i fjor, er denne heller begredelig, ja. Helt tydelig at sortene fra de gamle frøene jeg hadde, med sorter spesielt beregnet på kalde, korte somre modnet først og best: 'Bonny Best' og 'Siletz'.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg