Småøran chilisaus!
Med 14 ulike chilisorter og tilsammen 16 chiliplanter, blir det ganske store mengder chili å høste. Mye av chilien vi produserer lager vi saus av. Etter litt eksperimentering har vi kommet frem til ei oppskrift på chilisaus som vi har blitt veldig glad i. Da vi har komponert denne sausen helt selv, tillater vi oss å gi den navnet Småøran chilisaus.
Smak, farge og styrke på chilisausen varierer vi med type chili og tomat vi bruker, ellers er grunnoppskriften den samme. Bruker du f.eks. bare gul chili, paprika og tomat får du en gul saus.
Oppskrift
Småøran chilisaus
Ingredienser:
Slik gjør du:
Rens og grovhakk chili, paprika, mango, tomater, sjalottløk og rabarbra. Rens og finhakk hvitløk, løpstikke og fransk estragon. Hell oljen i en stor kjele og fres chilien, paprikan og sjalottløken i ca 1 min.
Tilsett mango, tomater, hvitløk, rabarbra og hvitvinseddik og kok opp.
La det småkoke i ca 5 minutter. Tilsett så vann, fransk estragon, løpstikke, salt, spisskummen og honning og la det småkoke under lokk på lav varme i ca 30 min.
Hel den varme sausen over i en foodprosessor med knivblad og kjør i 5-10 min til sausen har jevn konsistens. Det er viktig å kjøre lenge nok for at alle tomat- og chiliskall skal bli finkuttet.
Fyll sausen på de steriliserte glassene/flaskene og la dem stå til avkjøling i romtemperatur med lokket på. Pass på at lokkene er helt tette.
Den ferdige sausen oppbevares i kjøleskap. Uåpnede glass/flasker kan holde seg i kjøleskap i minst 1 år.
Hvis du ønsker en tynnere saus kan du øke vannmengden i oppskriften. En kan gjerne bruke flere ulike chilisorter i samme blanding.
Prøv også vår oppskrift på chilisaus med bakt chili og paprika
Smak, farge og styrke på chilisausen varierer vi med type chili og tomat vi bruker, ellers er grunnoppskriften den samme. Bruker du f.eks. bare gul chili, paprika og tomat får du en gul saus.
Ferdig chilisaus på glass |
Småøran chilisaus
Ingredienser:
- 6-8 stykk chili
- 1 stykk paprika
- 1/2 kilo velsmakende tomater
- 1 liten stilk rabarbra
- 1/2 mango
- 2 kvaster frisk fransk estragon
- 2 kvaster frisk løpstikke
- 5 sjalottløk
- 3 fedd hvitløk
- 1 ts spisskummen (tørket)
- 1 ts maldonsalt
- 1 dl hvitvinseddik
- 0,5 dl nøytral olje
- 2 ss honning
- 1 dl vann
Vi lager gul chilisaus ved å bruke gule chili og tomater |
Rens og grovhakk chili, paprika, mango, tomater, sjalottløk og rabarbra. Rens og finhakk hvitløk, løpstikke og fransk estragon. Hell oljen i en stor kjele og fres chilien, paprikan og sjalottløken i ca 1 min.
Tilsett mango, tomater, hvitløk, rabarbra og hvitvinseddik og kok opp.
La det småkoke i ca 5 minutter. Tilsett så vann, fransk estragon, løpstikke, salt, spisskummen og honning og la det småkoke under lokk på lav varme i ca 30 min.
Hel den varme sausen over i en foodprosessor med knivblad og kjør i 5-10 min til sausen har jevn konsistens. Det er viktig å kjøre lenge nok for at alle tomat- og chiliskall skal bli finkuttet.
Fyll sausen på de steriliserte glassene/flaskene og la dem stå til avkjøling i romtemperatur med lokket på. Pass på at lokkene er helt tette.
Den ferdige sausen oppbevares i kjøleskap. Uåpnede glass/flasker kan holde seg i kjøleskap i minst 1 år.
Hvis du ønsker en tynnere saus kan du øke vannmengden i oppskriften. En kan gjerne bruke flere ulike chilisorter i samme blanding.
Prøv også vår oppskrift på chilisaus med bakt chili og paprika
Kommentarer
Legg inn en kommentar