Blodtopp

For et par år siden fikk vi noen stiklinger av en plante som het Pimpernell. Vi hadde aldri hørt om denne planten før, men fikk vite at bladene var spiselige og hadde en agurklignende smak. Stiklingene har nå utviklet seg til store flotte planter med masse flotte blomster. 

Blodtopp i full blomst
Etter nærmere undersøkelser har vi funnet ut at denne planten tilhører blodtoppslekta i rosefamilien. Vi er derimot usikker på om planten vi har faktisk er pimpernell (Sanguisorba minor), da den ikke ligner så veldig på denne. Vi tror heller at våre planter er "vanlig" blodtopp (Sanguisorba officinalis) eller legeblodtopp som den også kalles. Ut fra det vi har klart å finne ut, kan det se ut som om at pimpernell fra gammelt av har blitt brukt som navn også på vanlig blodtopp. 

Uansett er dette en flott plante med mange egenskaper. Opprinnelig har planten vært brukt som medisinplante her i Norden. Plantens røtter skal blant annet inneholde stoffer som er betennelseshemmende og svettedrivende. Vi bruker den derimot som en matplante. Vi bruker både bladene og blomstene til mat. Unge blader bruker vi i salater. Blomstene bruker vi som strø og pynt på toppen av salater og dressinger. Både blomster og blader har en mild og frisk agurklignende smak. 

Blomstene er flott som strø på salater og dressing
En annen viktig egenskap med planten er at den gir masse flotte blomster som tiltrekker seg bier og andre nytteinsekter. Våre planter har blitt opp mot meteren høye og holder seg oppreist selv om de står utsatt til for vær og vind.

Blodtopp er en staude som trenger lite gjødsel og stell for å vokse seg kraftig. Den er derfor et flott innslag i kjøkkenhagen. 

Les mer:

BLODTOPP - Sanguisorba officinalis - Urtekilden 

Kommentarer

Populære innlegg