Vi lager moltegele

I tilegg til å dyrke vår egen mat i kjøkkenhagen, er vi også opptatt av å høste fra naturen. Vi høster både bær, sopp og en del andre spiselige vekster. I tilegg setter vi også stor pris på villfisk og viltkjøtt.
På tur i skogen for å finne molter

Nå er moltesesongen i full gang her i Trøndelag. Plukking av molter har lange tradisjoner her til lands og har vært en viktig ressurs for mange. At molter har fått betegnelsen "skogens gull" er nok ikke tilfeldig. Når det gjelder konservering og bruk av molter, er det for mange bare en ting som gjelder, og det er sylting. Molter er en fantastisk råvare, så hvorfor ikke bruke den til andre ting også? 

Vi kjøpte for en tid tilbake et glass med moltegele, som vi serverte sammen med ost, kjeks og god vin. Moltesmaken passet ypperlig sammen med "kraftige" oster, så dette måtte vi prøve å lage selv. Det å finne en god oppskrift var derimot ikke like enkelt. Vi måtte derfor forsøke å lage vår egen. 

For å konservere gele bruker en ofte store mengder sukker. Sukker er et godt konserveringsmiddel, men veldig sunt er det derimot ikke. Molter har et naturlig innhold av benzosyre, som er et mye brukt konserveringsmiddel og går under navnet E210 i næringsmiddelindustrien. Molter skal også inneholde en god del pektin(stivelse) som i utgangspunktet gjør bærene godt egnet til å lage gele av. Pektin vil sammen med sukker og sitronsyre svelle og gjøre bærsaften om til gele. Da vi ikke hadde noen oppskrift og heller aldri har laget gele av molter før, brukte vi gelatin for å få stivelse i geleen. På den måten kunne vi også begrense sukkermenden litt. Et annet ønske var å få mest mulig smak ut av moltene. Vi lagde derfor pure av moltebærene isteden som å lage saft. 

Den ferdige moltegelen ble så vellykket at vi deler oppskriften med dere:


Moltene moses fersk i fodprosessor

Småøran moltegele

Ingredienser

1,5 kg ferske og rensa molter 
380 gram sukker
2,5 dl vann
1/2 fersk sitron
20 plater gelatin

Utstyr

Fondprosessor/kjøkkenmaskin
Stor kjele
8 små steriliserte glass (2,5 dl) eller tilsvarende. Sterilisering gjøres ved å koke glass og lokk i minimum 5 min.  
Pureen siles

Fremgangsmåte

Lag purè av den ferske molta ved å mose den ved hjelp av fondprosessor/kjøkkenmaskin. Ikke bruk knivblad men annet redskap som på best mulig måte moser bærene(men som ikke knuser moltesteinene). Press pureen gjennom ei sil ved hjelp av ei spiseskje. Ikke ha for mye i sila på en gang. Mål opp 1 liter silt moltepurè til bruk videre. 

Legg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 5 minutter. Ha vann, purè og sukker i en stor kjele. Klem ut saften av en halv sitron i kjelen og varm opp under omrøring til kokepunktet.


Ferdig silt purè
Ta ut gelatinplatene fra vannet og press ut så mye vann som mulig. Rør inn gelatinen i den varme pureen til den smelter inn. Ikke ha i for mye gelatin i gangen. 

Hel pureen over i glassene og sett på lokket med en gang. Glassene bør være varme ved fylling og lokket må settes godt på. La glassene stå til avkjøling i romtemperatur. Når glassene er avkjølt, settes de i kjøleskap. Uåpnende glass kan holde seg i kjøleskap minst et år. 

Ekstra piff!


Fylles på små glass 
Vil du gi gelen din en ekstra piff kan du tilsette en ekstra smak. Smaken tilsettes ved oppvarming av pureen. Tilsett for eksempel vaniljesmak ved å skrape ut frøene fra ei vaniljestang. Hva med å tilsette litt chili? Del en chili på langs og ta ut frøene. Lar du frøfestene sitte igjen vil du få ekstra mye styrke ut av chilien. Chilien tas ut før gelatinen tilsettes pureen. 

Moltepurè 

Ved å følge fremgangsmåten over uten å tilsette gelatin, får du en fin og frisk moltepurè. En trenger heller ikke varmebehandle pureen hvis den skal brukes med en gang. Sukkeret kan røres inn i den romtempererte pureen. Uten varmebehandling vil du få en ekstra frisk smak av multene. Moltepurè fungerer som en veldig god fruktsaus til deserter. Den kan også blandes inn i hjemmelaget fløteis, eller fryses inn til saftis. Ved å bytte ut sitron med litt hvitvineddik og varme den opp sammen med litt stekesjy får du en frisk fruktsaus som passer godt til viltkjøtt. Blir fruktsausen for tynn kan den spes med litt maisenna utblandet i kaldt vann. 


Flere oppskrifter fra Småøran kjøkkenhage

Småøran chilisaus

Chilisaus med bakt chili og paprika

Brennhuttupesto






Kommentarer

Populære innlegg