Brennhuttupesto!


Stornesle, brennesle eller brennhuttu som det heter her, kan være et plagsomt ugress. Den har sylspisse hår med nåler som kan borre seg inn i huden og gi sviende blemmer. Væsken som sprøytes inn ved stikk, inneholder blant annet maursyre, histamin og acetylkolin. Kanskje ikke så rart at denne planten er hatet av mange.
Viktig å vaske godt for å fjerne jord

Stornesle kan imidlertid også være en nytteplante. Skuddene har høyt innhold av C-vitamin og de inneholder flere mineraler. Stornesle har tidligere vært en viktig mat- og medisinplante. Den har også vært en viktig tekstilplante, og har blant annet vært brukt til klær, papir, snører og tauverk.

Storneslen er en flerårig plante. Den har også en slektning, smånesle, men denne er ettårig og mer sjelden.

Jeg har tidligere laget suppe av stornesle. Jeg hadde også lyst til å prøve å lage pesto. Alle oppskrifter på besto kan benyttes, det er bare og bytte ut basilikum med stornesleskudd (eller mindre nesleblad). Jeg benyttet en av de oppskriftene som går igjen i kokebøker og på internett som basis:


1 dl olje (jeg benyttet raps, vanligst er å bruke olivenolje)
1 dl parmesan
1 dl pinjekjerner (kan godt ristes)
1 fedd hvitløk
1 liter stornesleskudd (eller blader)

Salt og pepper
Stavmikser fungerer bra til mosing

Klipp opp skuddene og ta bort de groveste stilkene. Vask dem godt og sørg for å få bort det meste av vannet. Bland alt sammen og kutt det med en stavmikser eller food processor med kniv. Kjør til pestoen får en passende konsistens og tilsett salt og pepper etter behov. Litt sitronsaft kan også tilsettes.


Resultatet blir etter min mening kjempegodt!


Ferdig pesto!

Kommentarer

  1. Takk for det. Fikk tips om også å prøve å lage pesto av skvalderkål og løvetann. Da er det bare å benytte samme oppskrift og bytte ut brennesla.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg