Stilkselleri på plass i kjøkkenhagen!
Stilkselleri, eller stangselleri som det også heter, er en
grønnsak det for meg tok lang tid å lære seg og like.
I rå utgave liker jeg den fortsatt
ikke, men tilberedet og brukt i matretter som supper og gryter er den en kjempegod ingrediens. Stilkselleri er av mange regnet for å være en av de sunneste
grønnsakene, og dette med god grunn. Forskere i USA har funnet ut at den
inneholder stoffer som kan motvirke Alzheimers og andre hjernesykdommer. Stilkselleri
inneholder mange viktige vitaminer og næringsstoffer som kroppen vår trenger,
blant annet inneholder den kumarin som kan bremse utviklingen av kreft. Stilkselleri
er en av de grønnsakene som man forbrenner mer kalorier av å spise en du får i
deg, det er derfor mange grunner til å spise mer selleri.
Til tross for relativt lite jord og beskjedent med næring
har plantene nå blitt store og fine, og klare til å settes ut i kjøkkenhagen. Det
er fortsatt en kjølig værtype, og faren for frost her i Trøndelag er til stede.
Jeg har derfor valgt å legge fiberduk over plantene. Dette gir en større
sikkerhet mot både stokkløping og skader ved frost. Jeg har også valgt å legge «barkduk»
på jorda for å slippe å luke så mye ugress. Den svarte barkduken er også med på
å gjøre jorda varmere.
Stilkselleri klar til utplanting |
Som mye annet dette året, er det første gangen jeg prøver å
dyrke stilkselleri. Jeg bestilte frø fra det svenske firmaet Runåbergs fröer.
De har flere sorter stilkselleri. Jeg valgte sorten Tall Utah, som er en mye
brukt sort. Ut fra beskrivelsen er dette
en høyvokst sort med mørkegrønne stengler, gir stor avling og har god smak. Stilkselleri kan ikke sås på friland
i Norge, og må derfor forkultiveres innomhus. Jeg sådde mine frø den 6.mars, og
priklet de om i pottebrett i starten av april. De har stått under en drivbenk
med lys fram til starten av mai. Da ble de flyttet ut i et minidrivhus. Stilkselleri
tåler ikke frost, verken under veksten eller på ferdige planter. Stilkselleri
er også utsatt for stokkløping, spesielt ved påvirkning av lave temperaturer i
etableringsfasen. Den er mest utsatt for stokkløping ved temperaturer mellom
5-8 grader. Stokkløping er et fenomen som kan ramme 2-årige vekster. Ved å gå i
stokk utvikler plantene blomsterstengel allerede første året. Normalt høster vi
2-årige vekster det første vekståret, da de er på sitt beste både med tanke på
næringsinnhold, smak og konsistens.
Barkduk brukt til jorddekke. |
Les mer om stilkselleri her:
Stilkselleri kan forebygge hjernesykdom - frukt.no
Stilkselleri/Stangselleri - agropub.no
Selleri kan bli ny supermat - Norsk Landbruksrådgiving
Kommentarer
Legg inn en kommentar